Wat GroenLinks en de PvdA al hebben bereikt

Wat GroenLinks-PvdA al bereikt heeft

GroenLinks en de PvdA geloven dat we samen sterker staan. We maken een vuist voor een groener en socialer Nederland. Hier zijn 5 dingen die we samen al hebben bereikt. Met jouw stem kunnen we deze lijst na de verkiezingen nog véél langer maken.

1. We zetten stappen tegen fossiele subsidies

GroenLinks en de Partij van de Arbeid strijden samen al jaren om een einde te maken aan fossiele subsidies. De Nederlandse overheid steunt het gebruik en de productie van olie, gas en kolen elk jaar voor tientallen miljarden euro’s. Als we dat niet stoppen, lukt het nooit om de klimaatcrisis aan te pakken. 

Gelukkig zetten we samen grote stappen. Suzanne Kröger diende samen met Joris Thijssen een aangenomen motie in om voor elke subsidie een concreet afbouwpad in kaart te brengen. En wij presenteerden een initiatiefwetsvoorstel om de snelle afbouw van fossiele subsidies in de wet vast te leggen. Dat is keihard nodig voor de aanpak van klimaatverandering en de transitie naar een groene economie.

2. We versterkten het recht op abortus

Het recht op abortus, op baas in je eigen buik zijn, staat onder druk. Conservatieve krachten winnen terrein. GroenLinks en PvdA zijn de afgelopen jaren samen opgetrokken om abortuszorg te verbeteren. De vijf dagen verplichte bedenktijd is hierdoor afgeschaft, en de abortuspil kan nu ook door huisartsen verschaft worden. 

Maar we zijn er nog niet. Abortus staat nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Dit geeft het idee dat abortus iets slechts is en versterkt het taboe. Daarom dienden we onlangs een initiatiefwet in om abortus uit het strafrecht te halen en via de zorg te regelen.

3. We gaven mensen meer zekerheid

Het minimumloon, de AOW en de uitkeringen omhoog. Het kindgebonden budget én de kinderopvangtoeslag omhoog. Honderden miljoenen voor het regionale openbaar vervoer. En dat alles in één pakket dat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 2023 werd aangenomen in de Tweede Kamer. GroenLinks en de PvdA werkten het pakket samen met de ChristenUnie uit. Een grote stap vooruit voor miljoenen mensen in Nederland die met moeite rondkomen.

Maar er is meer nodig. In ons verkiezingsprogramma verhogen we het minimumloon naar 16 euro en verlagen we de lasten voor bijna alle werkenden. Dat is de basis van een eerlijker Nederland.

4. We voerden een prijsplafond in

De prijzen voor energie rezen vorig jaar de pan uit, waardoor steeds meer mensen in Nederland in de problemen kwamen. GroenLinks en de PvdA kwamen met een voorstel om een prijsplafond in te stellen om een ergere crisis te voorkomen. 

Lange tijd werd voorstel door het kabinet weggezet als ‘onwenselijk’ omdat het ‘de marktwerking zou verstoren’. Na druk vanuit de maatschappij, de Europese Unie en de Tweede Kamer nam het kabinet ons voorstel uiteindelijk toch over. Dat hielp duizenden mensen om de rekeningen te betalen.

5. We bouwen één verenigde linkse beweging

In een versplinterd politiek landschap doen wij iets unieks: we zetten steeds meer stappen richting een Verenigd Links. Terwijl onze partijen een lange individuele geschiedenis hebben, weegt ons geloof dat we samen sterker staan zwaarder.

Deze verkiezingen doen we met een gezamenlijke lijst mee voor de Tweede Kamer. Maar daar ging al een hoop aan vooraf: we hebben al een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer, Zeeland, Zuid-Holland en een paar gemeenten. Een sterk verenigd links is hard nodig in ons grotendeels rechtse land. Samen kan het.

Samen kan het - campagnevideo
01:00

Hoe willen wij Nederland veranderen? In deze video leggen we het uit in één minuut.