Industrie fossiele subsidies GroenLinks-PvdA

Ons voorstel voor concrete scenario’s voor het afbouwen van fossiele subsidies is aangenomen. Geweldig nieuws, want om de klimaatcrisis aan te pakken moeten we stoppen met miljarden euro’s aan steun voor vervuilend fossiel en juist vol investeren in groene oplossingen.

Al sinds 2009 ligt er een belofte vanuit de overheid om fossiele subsidies te stoppen. In 2018 nam de Kamer al een motie van GroenLinks aan om alle regelingen die fossiele energie voordelen bieden af te bouwen, maar tot nu toe bleef actie uit. Het kabinet kwam – dankzij maatschappelijke en politieke druk – met een overzicht van om hoeveel miljarden het wel niet gaat. Maar nooit lag er een afbouwpad. Tot vandaag.

De fossiele subsidies bestaan uit een groot aantal fiscale maatregelen en belastingvrijstellingen voor producenten en grootverbruikers van kolen, olie en gas. Per subsidie komt er nu een concreet afbouwpad in 2 tot maximaal 7 jaar. Dankzij de inspanning en toewijding van heel veel mensen, heeft de politiek eindelijk deze belangrijke stap gezet naar een groenere toekomst voor Nederland.

Suzanne Kröger, klimaatwoordvoerder GroenLinks-PvdA: “De afbouw van fossiele subsidies is cruciaal om de klimaatcrisis aan te pakken. Het is goed dat de Kamer deze motie steunt. We moeten zo snel mogelijk concrete stappen zetten om fossiele subsidies af te bouwen. En ervoor te zorgen dat  de duurzame economie alle wind mee krijgt.”