Hoe GroenLinks-PvdA de wooncrisis aanpakt

Wonen

Hoe we de wooncrisis snel en eerlijk aanpakken

Iedereen heeft recht op een goede woning. Maar voor veel mensen is het nu onmogelijk om een fijne, betaalbare en duurzame woning te vinden. En een steeds grotere groep heeft zelfs helemaal geen eigen huis meer. GroenLinks-PvdA wil de wooncrisis aanpakken: er moeten meer huizen bij voor lage en middeninkomens. Hier vind je onze belangrijkste plannen en standpunten.

In 5 stappen vooruit

 • 1

  Wonen weer betaalbaar

  Het is tijd voor een maximale huurprijs voor álle huurwoningen, en meer sociale huur voor meer mensen. Ook kunnen gemeenten gebieden aanwijzen waar mensen met een laag of middeninkomen voorrang krijgen op koopwoningen.
 • 2

  Meer huizen bouwen

  We versoepelen de regels en verbeteren de financiering voor woningbouw. Hierbij kijken we eerst naar locaties binnen de steden.
 • 3

  Iedereen recht op een basiswoning

  Als je dakloos raakt, kun je terecht in een basiswoning. En je krijgt hulp om een nieuw huis te vinden.
 • 4

  Optimaal grondgebruik

  We versnellen de bouw met grond in publieke handen, gaan leegstand tegen, en schrappen de kostendelersnorm.
 • 5

  Belang van huurders voorop

  We geven bewoners zekerheid met vaste huurcontracten en meer rechten. Net als woningcorporaties moeten private verhuurders verouderde huizen verduurzamen.
Thumbnail wonen weer betaalbaar explainer
00:44

Hoe wordt woonbeleid weer een kerntaak van de overheid? Jesse Klaver legt het in één minuut aan je uit.

Goed wonen is een recht

We kunnen niet om het huidige woningtekort heen. Om dit op te lossen hebben we een hoop geld en grond nodig. Dat kunnen we regelen, als we er maar voor kiezen. Dat doen we door het belang van bewoners en woningzoekenden voorop te zetten, in plaats van de woningmarkt. Wij geloven dat we dit sociaal aan kunnen en móeten pakken. Het is een publieke taak om ervoor te zorgen dat niemand zonder dak boven hun hoofd zit, of dreigt te verdrinken in te hoge kosten. Daarom geven we woningcorporaties de middelen om woningen in sociale huur om te zetten en huizen te verduurzamen.

Goed wonen is een recht. Duurzaam en betaalbaar woningen voor iedereen!

We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde: een dak boven ons hoofd, werk, eten en een mooie toekomst voor onze kinderen.

Esmah Lahlah - kandidaat-Kamerlid GroenLinks-PvdA
Duurzaam en betaalbaar wonen moet voor iedereen bereikbaar zijn.

Overal duurzaam en betaalbaar wonen

Wijken met slechte woningen krijgen vanuit het Volkshuisvestingsfonds extra aandacht. Zo kunnen huizen makkelijker gerenoveerd of verduurzaamd worden. En we introduceren een commissie van architecten die bij nieuwbouw toeziet op de kwaliteit en diversiteit van de bouw.

Meer lezen?

Wonen
Wonen
Wonen

Kom in actie met GroenLinks-PvdA

Het kan. Een eerlijker Nederland, een vrij en veilig Europa, een schone aarde – het kan écht. Maar het lukt niet zonder jou.