Frans Timmermans

Frans Timmermans

Fractievoorzitter GroenLinks-PvdA

We moeten Nederland weer eerlijk en rechtvaardig maken.

Mijn visie voor Nederland:

"Nederland is een land met twee gezichten. Aan de ene kant bruist ons land van de energie en hebben we enorm veel veerkracht. Waar mensen vol goede wil, creativiteit en met het vizier gericht op de toekomst iets van het leven maken. Maar ik zie ook een land dat niet eerlijk of rechtvaardig is. Waar veel mensen met grote onzekerheden te maken hebben en het vertrouwen broos is.

We zitten middenin een wooncrisis, die het velen bemoeilijkt om een betaalbaar huis te vinden. Te veel mensen hebben onzekere contracten, staan aan de kant of lukt het niet of nauwelijks om rond te komen. En wat niet helpt is dat we een overheid hebben die moet beschermen en ondersteunen, maar nu vaak onderdeel van het probleem is geworden en veel mensen nog dieper in de onzekerheid drukt.

Frans Timmermans
00:50

Hoe krijgen we Nederland weer vooruit? Frans Timmermans vertelt het in één minuut.

Het moet anders. Volkshuisvesting moet weer een publieke taak worden. Om te garanderen dat mensen fatsoenlijk kunnen rondkomen van hun verdiende loon, zorgen we voor meer geld in de portemonnee. We verlagen de belasting op arbeid. En we vragen daarvoor een eerlijke en rechtvaardige bijdrage van de mensen die het al goed, of soms heel goed hebben. We gaan werken aan een overheid die mensen weer de hand reikt. Vertrouwen en dienstbaarheid worden weer de basis van onze sociale systemen. We nemen afscheid van wantrouwen. Zo sturen we Nederland een meer sociale kant op.

Tegelijkertijd zullen we er alles aan moeten doen om de grootste uitdaging van onze tijd, de klimaatcrisis, het hoofd te bieden. Dat vereist grote investeringen en moedige keuzes. Maar het begint met een plan voor de toekomst: een Nederlandse Green Deal. Een plan dat moet zorgen voor vergroening van onze steden en dorpen. Voor herstel van onze natuur. En verduurzaming van onze industrie. Vanuit één overkoepelend principe: de Green Deal is er voor ons allemaal. Want onze opdracht is om de aanpak van de klimaatcrisis eerlijk en rechtvaardig vorm te geven."

De week van Frans Timmermans

Meer nieuws
De week van Frans #11: De boel bij elkaar brengen
Nieuws

De week van Frans #11: De boel bij elkaar brengen

Woensdag 21 februari had ik de eer de Banninglezing uit te spreken. Daarin waarschuwde ik voor de bedreiging die voor...
Frans Timmermans achter spreekgestoelte: de week van Frans #8
Nieuws

De week van Frans #10: Terug bij af

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de formatie. En daar werd één ding duidelijk: we zijn weer terug bij af....
De week van Frans #9: Blijf je uitspreken
Nieuws

De week van Frans #9: Blijf je uitspreken

De democratische rechtstaat die sinds de verkiezingsuitslag zo vaak onderwerp van discussie is, lijkt soms een moeilijk grijpbare abstractie. Een...
Frans Timmermans achter spreekgestoelte: de week van Frans #8
Nieuws

De week van Frans #8: Het begint met woorden

Onderhandelen over de vraag of we in Nederland de grondwet, de grondrechten, en de democratische rechtsstaat kunnen waarborgen: wie had...
De week van Frans Timmermans #7: wees niet onverschillig
Nieuws

De week van Frans #7: Wees niet onverschillig

Het belangrijkste wat ik van de vele inspirerende bezoeken en mooie gesprekken de afgelopen weken heb meegenomen, is dat heel...
De week van Frans #6: Vertrouwen geven
Nieuws

De week van Frans #6: Vertrouwen geven

Vertrouwen wordt pas een onderwerp van discussie als het er niet meer is. Dat merken we nu in Nederland. Veel...
Frans Timmermans met vrijwilligers in Den Bosch op straat om met mensen te spreken over de toekomst van Nederland.
Nieuws

De week van Frans #5: Goede voorouders zijn

Hoe kunnen we goede voorouders zijn? Sinds ik kleinkinderen heb, houdt die vraag me meer bezig dan voorheen. Ik hoop...
De week van Frans #4: Het begint bij volkshuisvesting
Nieuws

De week van Frans #4: Het begint bij volkshuisvesting

Als er iets is dat we als mensen allemaal delen, dan is het de behoefte aan een thuis: de zekerheid...
De week van Frans #3: Mijn baken van rust en vertrouwen
Nieuws

De week van Frans #3: Mijn baken van rust en vertrouwen

Na zes weken kriskras door het land, stond ik gisteren voor het huis van mijn grootouders in de Tooropstraat in...
Thumbnail Tour door Nederland
00:37

Frans Timmermans over zijn tour door Nederland

De loopbaan van Frans Timmermans

Frans werd in 1961 geboren in Maastricht en ging naar de middelbare school in Heerlen.

Na een diplomatieke carrière werd hij in 1998 Tweede Kamerlid voor de PvdA. In 2007 zette hij zich als staatssecretaris in voor Europese samenwerking en in 2012 trad hij aan als minister van Buitenlandse Zaken, na weer even Kamerlid te zijn geweest.

Frans vertrok in 2014 naar Brussel en werd vice-voorzitter van de Europese Commissie. In 2019 was hij PvdA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, waar de PvdA de grootste partij werd. Na die verkiezingen werd hij Eurocommissaris voor Klimaat. In die functie loodste hij ambitieuze groene wetgeving zoals de Green Deal en de Natuurherstelwet door het Europees Parlement. In augustus 2023 legde hij zijn functie als Eurocommissaris neer, toen 92% van de GroenLinks- en PvdA-leden hem verkozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Over de toekomst:

“We staan in dit land, in Europa, in de wereld voor enorme uitdagingen. We leven in een ontzettend welvarend land, maar onze samenleving is voor lang niet iedereen eerlijk en rechtvaardig. 

Maar er is geen uitdaging zo groot of we kunnen hem aan. Door de moed te hebben een politiek project voor ogen te houden dat verder reikt, misschien wel 20, 25 jaar. Vanuit het besef dat we het samen moeten doen. In het bijzonder met al die bondgenoten die geloven dat Nederland eerlijker en rechtvaardiger moet en kan. Kleine en grote ondernemers, vakbonden, politieke partijen, maatschappelijke organisaties, door alle generaties heen, van alle gezindten en overtuigingen. Met iedereen die erin gelooft dat morgen beter kan zijn dan vandaag. Met iedereen die hardop durft te zeggen: samen kan het.

Samen doen, dan komt het goed

Alleen dan kunnen we het Nederland van morgen zo vormgeven dat wij onze verantwoordelijkheid als goede voorouders nemen en onze kinderen en kleinkinderen recht in de ogen kunnen kijken.

Samen doen, dan komt het goed."

Bekijk meer

Hoe krijgen we Nederland vooruit?

Over klimaat

Congres speech

Persfoto's

Hier vind je persfoto's van Frans Timmermans tijdens de campagne.