Openbaar vervoer en mobiliteit

Openbaar vervoer en mobiliteit

Zorgen voor betaalbaar openbaar vervoer en betere mobiliteit

Iedereen in Nederland profiteert als het openbaar vervoer betaalbaar en betrouwbaar is. Het is essentieel dat de overheid regie neemt en investeert.

In 5 stappen vooruit

 • 1

  Iedere regio bereikbaar

  Overal in Nederland moeten mensen snel van A naar B kunnen komen. Daarom streven we naar goede verbindingen in plaats van hoge winsten.
 • 2

  Het klimaatticket voor iedereen

  Voor €49 per maand kan je onbeperkt reizen in daluren met het Klimaatticket. Zo maken we het OV voor iedereen betaalbaar.
 • 3

  Eerder treinen dan vliegen

  Er komt een belasting op kerosine en we investeren in treinverbindingen in Europa. Zo maken we vliegen iets duurder en treinen goedkoper, twee vliegen in één klap.
 • 4

  Betalen naar verbruik

  Wie meer rijdt, vervuilt ook meer. Dit gaan we beprijzen via een kilometerheffing. In regio’s waar openbaar vervoer geen goed alternatief is, komt een lager tarief.
 • 5

  Openbaar vervoer als welvaart

  Door ons duurzamer te verplaatsen krijgen we schone lucht terug en is er minder geluidsoverlast. We kijken bij beleid niet alleen naar kosten en opbrengsten, maar ook naar wat het ons als samenleving oplevert.

Meer internationale treinen

Als je het ons vraagt, is de trein de fijnste manier van reizen. En Europa is er heel geschikt voor. Heel veel steden zijn makkelijk en comfortabel binnen één dag bereikbaar – of zouden dat moeten zijn. Als we het Europese spoornetwerk de aandacht zouden geven die het verdient. Tijd om van de trein hét fijne, schone en betaalbare alternatief voor het vliegtuig te maken. GroenLinks-PvdA heeft voorstellen gedaan voor één Europees ticketsysteem, meer geld voor materieel en infrastructuur en meer lijnen daar steden als Berlijn, Madrid, Rome en Stockholm. Waar wachten we nog op?

Waarom is mobiliteit belangrijk?

Iedereen in Nederland profiteert van duurzame mobiliteit. Als we ons zo duurzaam mogelijk gaan verplaatsen, krijgen we daar veel voor terug: schone lucht, minder geluidsoverlast en meer biodiversiteit. Daarnaast moedigen we duurzame vormen van transport aan en maken we vervuilende vormen minder aantrekkelijk. Op dit moment zijn regelingen voor elektrische auto’s of ruime reiskostenvergoedingen vooral in het voordeel van hogere inkomens. Wij zetten juist in op het verminderen van ongelijkheid tussen groepen en gebieden. Zo zorgen we ervoor dat iedereen mobiel is en blijft.

Meer lezen?

Openbaar vervoer en mobiliteit
Openbaar vervoer en mobiliteit
Openbaar vervoer en mobiliteit

Kom in actie met GroenLinks-PvdA

Het kan. Een eerlijker Nederland, een vrij en veilig Europa, een schone aarde – het kan écht. Maar het lukt niet zonder jou.