Een kudde koeien in de ochtendmist

Natuur en landbouw

Voor een bloeiende landbouw en meer natuur

Nederland heeft prachtige natuurgebieden, zeeën en wateren, die we het liefst beschermen en laten opbloeien. Hier lees je wat onze belangrijkste plannen en standpunten zijn om dat te bereiken.

In 5 stappen vooruit

 • 1

  Natuurherstel

  De biodiversiteit in Nederland neemt nu in rap tempo af. Wij willen o.a. geen nieuwe gasboringen in Groningen of de Waddenzee, Amelisweerd behouden en een reddingsplan voor de Veluwe, om erger te voorkomen.
 • 2

  Vervuiling belasten

  De meest vervuilende bedrijven gaan betalen voor hun uitstoot. Landbouw en industrie worden ook belast bij watervervuiling. Boeren die zich inzetten voor dierenwelzijn en natuurbescherming gaan we juist meer belonen.
 • 3

  Megastallen sluiten

  We willen dat alle megastallen voldoen aan de normen voor dierenwelzijn. Diertransport wordt verkort, in slachthuizen komt verplicht cameratoezicht en alle grazende dieren moeten naar buiten kunnen.
 • 4

  Gerichte uitkoop

  Om de natuur te herstellen moeten we ons richten op de grootste vervuilers dichtbij natuurgebieden. Bijna 500 veehouders hebben zich al gemeld voor de vrijwillige uitkoopregeling, hier willen wij gericht mee door.
 • 5

  Ons water beschermen

  Problemen met ons watersysteem hebben grote gevolgen. We zorgen daarom voor betere waterkwaliteit in onze zeeën en wateren. Ook helpen we steden en dorpen beter om te gaan met water.
Thumbnail grote vervuilers aanpakken explainer
00:59

Hoe zorgen we dat vervuilende bedrijven het meeste gaan bijdragen? Jesse Klaver legt het in één minuut aan je uit.

Stikstof

We willen nog lang van onze natuur genieten, dus moeten we het goed beschermen. Op dit moment raken we allerlei planten en dieren kwijt als gevolg van een te hoge stikstofuitstoot. We zijn als mens afhankelijk van een goed werkend ecosysteem, en daarom moeten we weer grip krijgen op de situatie. Er is grote behoefte aan een duidelijke en effectieve aanpak, waarmee we echt vooruit kunnen. We houden vast aan het doel om in 2030 de stikstofuitstoot te halveren, en ook onze inzet in Europa voor de natuurherstelwet gaat door.

Poster: Megastallen sluiten - Samen kan het

Dierenwelzijn

Boeren die zich inzetten voor dierenwelzijn en natuurbescherming gaan we meer belonen. Nieuwe stallen moeten voldoen aan landelijke normen en staan we alleen toe als ze oude stallen vervangen. We schaffen het gebruik van kooien af. En we stimuleren de transitie naar proefdiervrij onderzoek. Dierproeven zijn alleen toegestaan wanneer het de enige manier is om substantiële verbetering van de volksgezondheid te bereiken.

Meer lezen:

Nieuwsgierig naar meer van onze plannen? Klik op de posters hieronder, gebruik de zoekfunctie in het menu, of ga direct naar ons verkiezingsprogramma.

Esmah Lahlah op campagne in Tilburg

Vandaag zijn de verkiezingen!

We hebben de kans om Nederland weer vooruit te brengen, en echt aan de slag te gaan. Samen kan het!

Stem 22 november op GroenLinks-PvdA

Twijfel je nog, of heb je een vraag voor ons? App met de Zweeflijn

WhatsApp met een van onze medewerkers
Natuur en landbouw