De leden van GroenLinks en de PvdA hebben gesproken: in 2026 gaan we samen op in een nieuwe partij! Via deze pagina vind je alles over onze gezamenlijke nieuwe beweging. Zo kun je feedback geven op de eerste versie van de nieuwe partijbeginselen, het Samen Vooruit-traject volgen, en antwoord krijgen op de meestgestelde vragen.
Samen met onze leden bouwen we de komende tijd voort op de sterke sociaal-democratische en progressieve fundamenten van de PvdA en GroenLinks. Daar hebben we iedereen voor nodig. Dus voel jij je thuis bij de waarden van onze partijen en wil je graag in actie komen, dan is dit het moment om mee te doen.
Meestgestelde vragen
-
Wat is de tijdlijn voor de nieuwe partij?
We starten direct met de voorbereidingen. Dat betekent dat we in samenspraak met de leden een concreet voorstel uitwerken. Dit definitieve voorstel leggen we in 2026 aan hen voor.
Bij de oprichting van een nieuwe partij komt namelijk veel kijken. Zo moeten we beslissen wat de nieuwe naam en het logo worden. Maar ook een effectieve organisatie bouwen, statuten schrijven, en de verenigingsstructuur inrichten. Onze leden beslissen uiteindelijk hoe de nieuwe partij eruit komt te zien. Daarvoor organiseren we een zorgvuldig en open inspraakproces. Via de website en mails nemen we onze leden hierin mee, zodat ze goed geïnformeerd hieraan kunnen deelnemen.
Uitgebreid stappenplan oprichting nieuwe partij
- Stap één: brede en specifieke raadpleging
De partijbesturen maken de eerste versies van de statuten, reglementen en het beginselmanifest. Ook dat is een gezamenlijk proces. Daarbij wordt input gevraagd van verschillende geledingen binnen de partijen. Vervolgens kunnen alle leden reageren. Dat kan op twee manieren:
– door amendementen in te dienen.
– door meer algemene opmerkingen of aandachtspunten aan te leveren.
De reacties worden meegenomen naar de volgende stap. - Stap twee: geloot ledenberaad
Een groep gelote leden vormt een ledenberaad. Dit is een moderne vorm van ledendemocratie waar GroenLinks en de PvdA de afgelopen jaren goede ervaringen mee hebben opgedaan. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dit zorgt voor meer inclusieve besluitvorming, omdat ook leden die normaal gesproken niet meedoen aan het politieke debat een stem krijgen. En door loting vormt de groep een goede doorsnede van de partijen. In het binnen- en buitenland zijn er inmiddels veel mooie voorbeelden van deze vorm van democratie. Het ledenberaad bespreekt onder leiding van professionele en onafhankelijke gespreksleiders de voorstellen en amendementen uit stap één. Daarnaast zijn de wetenschappelijke bureaus, inhoudelijke experts en leden van het partijbestuur aanwezig om mee te praten en expertise te delen. Het ledenberaad adviseert over:
a) Goedkeuring en afwijzing amendementen en voorstellen.
b) Voorlegging amendementen en voorstellen aan alle leden, zoals uitgelegd in stap drie. - Stap drie: stemming onder alle leden
Na het ledenberaad worden de overgebleven amendementen voorgelegd aan alle stemgerechtigde leden van GroenLinks en de PvdA. Dit gebeurt via een online stemming. Tijdens het oprichtingscongres in 2026 stemmen de leden over het definitieve voorstel. Uiteindelijk is het dan aan de beide partijen of ze wel of niet instemmen.
- Stap één: brede en specifieke raadpleging
-
Hoe ziet de nieuwe partij eruit en hoe gaat die heten?
Bij de oprichting van een nieuwe partij komt veel kijken. Bijvoorbeeld beslissen wat de naam en het logo worden. Maar ook het bouwen van een effectieve organisatie, het schrijven van statuten, en het inrichten van de verenigingsstructuur.
Alle leden en belangstellenden kunnen de komende tijd hun mening hierover geven. Zo bouwen we samen aan een links-progressieve beweging waarbij iedereen zich welkom weet. Kijk bij Samen Vooruit op welke manier je nu al kan meedoen, en welke activiteiten we organiseren.
-
Wat wordt de inhoudelijke koers van de nieuwe partij?
Het afgelopen jaar hebben de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en de PvdA hard gewerkt om samen tot een voorzet te komen voor de beginselen van een nieuwe partij. Ze voerden gesprekken met leden en kiezers, politici en vrijwilligers, activisten en deskundigen. Met als resultaat een stuk dat reflecteert op het verleden en beschrijft hoe onze dromen en idealen voor de toekomst eruit zien.
Dit is pas een eerste versie en we vragen iedereen om mee verder te denken en hun inzichten te delen. Op de pagina kun je dan ook direct na het lezen feedback geven op het stuk. We zijn benieuwd wat je denkt!
-
Hoe werkt inspraak voor leden?
Op basis van de vele gesprekken die we de afgelopen tijd in de partij hebben gevoerd en nog gaan voeren, maken de partijbesturen en de wetenschappelijke bureaus een eerste versie van de statuten, reglementen en een beginselmanifest. Alle leden kunnen hierop amendementen en voorstellen indienen.
Een geloot ledenberaad met leden vanuit beide partijen bespreekt deze voorstellen. Het beraad beslist zelf over een deel van de wijzigingsvoorstellen, zoals kleine tekstuele aanpassingen. En het beraad krijgt het mandaat om te bepalen welke voorstellen in stemming gebracht moeten worden. Over die amendementen kunnen alle leden vervolgens online hun stem uitbrengen.
Tijdens het oprichtingscongres in 2026 stemmen de leden uiteindelijk over het gehele voorstel.
Uitgebreid stappenplan oprichting nieuwe partij
- Stap één: brede en specifieke raadpleging
De partijbesturen maken de eerste versies van de statuten, reglementen en het beginselmanifest. Ook dat is een gezamenlijk proces. Daarbij wordt input gevraagd van verschillende geledingen binnen de partijen. Vervolgens kunnen alle leden reageren. Dat kan op twee manieren:- Door amendementen in te dienen.
- Of door meer algemene opmerkingen of aandachtspunten aan te leveren.
De reacties worden meegenomen naar de volgende stap.
- Stap twee: geloot ledenberaad
Een groep gelote leden vormt een ledenberaad. Dit is een moderne vorm van ledendemocratie waar GroenLinks en de PvdA de afgelopen jaren goede ervaringen mee hebben opgedaan. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dit zorgt voor meer inclusieve besluitvorming, omdat ook leden die normaal gesproken niet meedoen aan het politieke debat een stem krijgen. En door loting vormt de groep een goede doorsnede van de partijen. In het binnen- en buitenland zijn er inmiddels veel mooie voorbeelden van deze vorm van democratie.Het ledenberaad bespreekt onder leiding van professionele en onafhankelijke gespreksleiders de voorstellen en amendementen uit stap één. Daarnaast zijn de wetenschappelijke bureaus, inhoudelijke experts en leden van het partijbestuur aanwezig om mee te praten en expertise te delen. Het ledenberaad adviseert over:
a) Goedkeuring en afwijzing amendementen en voorstellen.
b) Voorlegging amendementen en voorstellen aan alle leden, zoals uitgelegd in stap drie. - Stap drie: stemming onder alle leden
Na het ledenberaad worden de overgebleven amendementen voorgelegd aan alle stemgerechtigde leden van GroenLinks en de PvdA. Dit gebeurt via een online stemming. Tijdens het oprichtingscongres in 2026 stemmen de leden over het definitieve voorstel. Uiteindelijk is het dan aan de beide partijen of ze wel of niet instemmen.
- Stap één: brede en specifieke raadpleging
Alles over de nieuwe partij

Leden stemmen massaal vóór - GroenLinks en de PvdA worden één partij
We doen samen mee aan de verkiezingen, en gaan in 2026 op in een nieuwe partij. Een historische stap in onze politieke samenwerking!

Waar staat de nieuwe partij voor?
Het afgelopen jaar hebben de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en de PvdA hard gewerkt om samen tot een voorzet te komen voor de beginselen van een nieuwe partij. Met als resultaat een stuk dat reflecteert op het verleden en beschrijft hoe onze dromen en idealen voor de toekomst eruit zien.

Denk mee over de nieuwe beweging
Een beweging voor iedereen, is ook van iedereen. Daarom gaan we door het hele land met zoveel mogelijk mensen in gesprek. Onze wetenschappelijke bureaus verzamelen alle inzichten en nemen die mee in het nieuwe links-progressieve verhaal. Doe je mee?

Linkse samenwerking tot nu toe
De afgelopen jaren hebben we al verschillende stappen gezet om onze samenwerking te versterken. Van het samenvoegen van fracties, de mogelijkheid tot dubbel lidmaatschap, tot gezamenlijke congressen. Bekijk de grootste stappen in het nieuwsoverzicht.
Op de hoogte blijven
Wil je op de hoogte blijven van dit project en de toekomst van onze samenwerking? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op sociale media!