GroenLinks-PvdA dient wet in om abortus uit strafrecht te schrappen

Abortus is zorg en hoort niet thuis in het strafrecht. Met die reden dient GroenLinks-PvdA vandaag een wetsvoorstel in artikel 296 definitief uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen.

“In veel landen – Polen, Hongarije, Italië, de VS – staat het recht op abortus onder druk of is het zelfs helemaal verboden. Zorgelijk zijn de ontwikkelingen in eigen land, met gevestigde en nieuwe partijen die het niet zo nauw nemen met rechten van vrouwen”, zegt Corinne Ellemeet van GroenLinks-PvdA.

Wetboek van Strafrecht

Ellemeet: “We moeten daarom zorgen dat het recht op abortus en op zelfbeschikking zo goed mogelijk wettelijk is verankerd. Met deze initiatiefwet doen we dat.”
Abortus staat in Nederland nog altijd in het Wetboek van Strafrecht. Artikel 296 bepaalt dat degene die een abortus uitvoert, strafbaar is, tenzij de abortus wordt uitgevoerd in een speciale kliniek of een ziekenhuis, onder de voorwaarden omschreven in een aparte wet, de Wet afbreking zwangerschap. Abortus is daarmee geen recht, maar een misdrijf waar uitzonderingen voor worden gemaakt.

Door het strafrecht als vertrekpunt te nemen voor abortus, voor iets dat in essentie zorg is en geen misdaad, criminaliseer je de arts en stigmatiseer je degene die de abortus krijgt, zegt Ellemeet. “Door de dreiging van het strafrecht gaan artsen geen betere zorg leveren. En door de dreiging van het strafrecht gaan vrouwen geen zorgvuldiger keuze maken. Daar hebben we zorgwetgeving voor

De initiatiefwet, die door een nieuwe Tweede Kamer besproken zal worden, kan voor elkaar krijgen dat deze strafrecht-bepaling na meer dan een eeuw verdwijnt. Een grote wens die ook wordt onderschreven door oproepen van medische en juridische experts, noodoproepen van maatschappelijke organisaties en een het burgerinitiatief van BNNVARA dat 93.698 keer werd ondertekend en waarover de Tweede Kamer begin dit jaar debatteerde.

Abortus is zorg

De wet Abortus is zorg schrapt artikel 296 in het wetboek volledig. Hierdoor is abortus niet langer een strafbare verrichting. Het uitgangspunt wordt dat abortus zorg is. De wettelijke waarborgen voor zorgvuldigheid en kwaliteit blijven in stand. De zorgvuldigheidseisen uit de wet afbreking zwangerschap (Wafz) worden ondergebracht in de Wet kwaliteit, klachten, geschillen zorg (Wkkgz).

Corinne Ellemeet heeft eerder, samen met andere partijen, gezorgd voor verbeteringen aan de abortuswetgeving. Deze initiatiefwetten zorgden voor het schrappen van de verplichte beraadtermijn. En voor de mogelijkheid dat ook huisartsen de abortuspil voorschrijven.

De indiening van de wet Abortus is zorg is de laatste politieke actie van de politica, die na de verkiezingen niet terugkeert in de Kamer, en niet wilde vertrekken zonder deze belangrijke initiatiefwet achter te laten.

De memorie van toelichting is hier te lezen en downloaden (PDF).

Heb je een vraag voor ons? Stuur een bericht!

WhatsApp met een van onze medewerkers
GroenLinks-PvdA dient wet in om abortus uit strafrecht te schrappen