5 redenen voor jongeren om te gaan stemmen

5 redenen voor jongeren om te gaan stemmen


De jongeren van nu (ja, ook jij als je dit leest) maken deel uit van misschien wel de meest politiek geïnteresseerde generatie die we in tijden hebben gehad. Dat moet ook wel. Met oorlogen, klimaatverandering, ongelijkheid en geldzorgen zijn er veel zaken om je druk om te maken. Wij voelen dat we nu samen iets kunnen veranderen.

Want waarom is het nog steeds zo dat afkomst en gender bepalend zijn voor hoe je wordt behandeld? Waarom blijft het zo moeilijk om een huis te vinden en een baan? En hoe moeten we straks verder als de planeet onleefbaar wordt?

Dit zijn grote vragen die zorgen oproepen. Het zijn vragen die om een nieuw soort politiek vragen, met nieuwe ideeën. Daarom staan we op, laten we ons zien en gaan we stemmen. Dat doen we op 22 november, voor een eerlijke en groene toekomst, voor iedereen. Samen kan het.

En wat wij samen kunnen veranderen? Dat lees je op deze pagina. 👇

1. Meer klimaatactie

We kunnen blijven deelnemen aan klimaatmarsen door het land, maar we kunnen ook gewoon actie ondernemen. De natuur staat er slecht voor, en de aarde wordt door de klimaatcrisis warmer en gevaarlijker. We willen een gezonde planeet, waar we een toekomst in kunnen zien, geen fossiele subsidies. Omdat we ons zorgen maken, niet alleen over de natuur, mensen en dieren in Nederland, maar over die in de hele wereld.

Daarom stellen we een Green Deal voor Nederland voor, op weg naar een klimaatneutrale toekomst. We vergroenen steden en dorpen, herstellen de natuur en verduurzamen de industrie, zodat alle generaties kunnen (blijven) genieten van een groene aarde.

2. Meer betaalbare, groene woningen

Iedereen heeft recht op een goed en groen huis. Door regels van de afgelopen jaren is het misschien lastig voor je om een huis te vinden. Wij vinden dat huizen er niet zijn voor huisjesmelkers, maar om in te wonen.

Daarom zijn we tegen leegstand en vinden dat het tijd is voor een maximale huurprijs voor alle huurwoningen. Zo wordt het weer mogelijk om op kamers te gaan waar en wanneer je dat wilt.

3. Beter openbaar vervoer

Jij wilt gewoon met de bus naar school kunnen, met de trein naar een festival en met de tram naar het museum. Heel Nederland heeft er profijt van als we goed openbaar vervoer hebben. De laatste jaren heb je misschien gemerkt dat er bushaltes zijn verdwenen of treinen minder vaak reden.

Openbaar vervoer moet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn, dat is niet alleen eerlijk maar ook duurzaam. Daarom komen wij met een klimaatticket dat je onbeperkt laat reizen in de daluren, voor een vast bedrag van €49 per maand.

4. Gelijke kansen

Iedereen heeft recht op gelijke kansen. Waar je vandaan komt of wie je ouders zijn zou niet uit moeten maken. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen. Op school, werk of op straat mag geen discriminatie zijn. Het maakt niet uit wat je huidskleur is, op wie je verliefd bent of als je een beperking hebt, want iedereen verdient respect en moet zich welkom voelen. Want wat stelt onze vrijheid voor, als die niet voor ons allemaal geldt?

We pakken problemen zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag, femicide en (institutioneel) racisme aan en blijven actief strijden voor een inclusieve en veilige samenleving voor iedereen. De overheid houdt zich niet stil, maar staat voorop in de strijd voor meer gelijkheid.

Dat zit in nog veel meer dingen. We zorgen ervoor dat bijlessen beschikbaar zijn voor degenen die dit nodig hebben, en komen mensen met een studieschuld tegemoet. Verschillen tussen mensen uit rijke en arme gezinnen maken we kleiner, en van het MBO tot aan het WO worden studenten gelijk behandeld. En dit zijn slechts een paar van onze plannen voor een gelijkwaardige samenleving.

5. Minder geldzorgen

Ook als jongere heb je recht op zekerheid, vooral in deze onzekere tijden. Het is niet fijn om geldzorgen te hebben tijdens je studie, stage of (bij)baan. Daarom komen wij met een minimumloon vanaf 18 jaar van € 16 per uur en voeren we voor alle stages een minimale stagevergoeding in. Mensen met een studieschuld komen we tegemoet door de rente te maximeren en de studieschuld minder zwaar mee te laten wegen bij het kopen van een huis.

Op 22 november heb jij de kans om de toekomst mee vorm te geven. Jouw stem kan het verschil maken en bijdragen aan een eerlijkere, meer inclusieve samenleving en een leefbare planeet. Samen kan het.

Samen kan het - campagnevideo
01:00

Wat zijn onze plannen voor jouw toekomst? In deze video leggen we het in één minuut uit.