volle concertzaal

Kunst en cultuur

Zo versterken we de culturele sector

Nederland kan niet zonder kunst en cultuur. Toch heeft de sector vaak te lijden gehad onder bezuinigingen. Het is tijd om het tij te keren en weer te investeren in een rijk cultureel aanbod waar iedereen van kan genieten.

In 4 stappen vooruit

 • 1

  Een ruim aanbod voor ons allemaal

  Rijksmusea worden één dag per maand gratis, net als het basisabonnement van de bibliotheek. En we verbieden de massale doorverkoop van tickets.
 • 2

  Eerlijkere beloningen

  Financiering vanuit de overheid maken we eenvoudiger, en er komen duidelijkere omgangsregels voor makers. Vertrouwen en creatieve vrijheid staan voorop.
 • 3

  Meer cultuuronderwijs

  Scholen krijgen steun om te zorgen dat alle scholieren minimaal één keer per jaar een theater, dansvoorstelling of concert bezoeken.
 • 4

  Europese museumkaart

  Cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht hoe dik jouw portemonnee is. Daarom pleiten we voor een Europese museumkaart. Daarmee krijgen alle EU-inwoners tegen een vast, betaalbaar tarief toegang tot alle musea binnen de EU. Speciaal voor jongeren onder de 26 worden bezoekjes aan Europese musea zelfs helemaal gratis.

Een stabiele culturele sector

We investeren in kunst en cultuur, met extra aandacht voor de regio en het cultuuronderwijs op scholen. Ook bieden we meer zekerheid aan de makers, met langere subsidies en een fonds voor Nederlandse producties. We letten erop dat iedereen een eerlijke beloning krijgt en de Code Diversiteit en Inclusie nageleefd wordt.

Maar om cultuur echt inclusief te maken hebben we meer nodig. Heel Nederland kan straks één dag per maand gratis naar Rijksmusea en aanspraak maken op een gratis basisabonnement van de bibliotheek. Zo kan iedereen van onze rijke kunst en cultuur genieten, zonder dat je portemonnee een rol speelt.

Elke kleine gemeente en grootschalige buurt moet een bibliotheek krijgen of behouden.

Poster van Groenlinks-Pvda een sterke culturele sector

Zonder cultuur geen vooruitgang

Kunst en cultuur zijn onmisbaar voor onze samenleving. De culturele en creatieve
sector zijn plekken van ontmoeting, het creëren van betekenis en het uitwisselen
van nieuwe ideeën. Ook voor de persoonlijke ontwikkeling van scholieren is het
daarom belangrijk dat we meer investeren in cultuuronderwijs, zodat elke scholier
minstens één keer per jaar naar een theater, dansvoorstelling of concert kan.

Meer lezen?

Kunst en cultuur
Kunst en cultuur
Kunst en cultuur

Kom in actie met GroenLinks-PvdA

Het kan. Een eerlijker Nederland, een vrij en veilig Europa, een schone aarde – het kan écht. Maar het lukt niet zonder jou.