Windmolenpark in groene weilanden bij de zee

Klimaat

Een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis

De klimaatcrisis is een enorme uitdaging, maar samen kunnen we hem aan. Daar zijn wel twee dingen voor nodig: ambitie en rechtvaardigheid. We moeten snel handelen, maar tegelijk blijven opletten dat de transitie voor iedereen betaalbaar blijft. Juist ook voor mensen die nu niet of nauwelijks kunnen rondkomen. Europese samenwerking is hierbij essentieel. Hier zijn onze belangrijkste plannen en standpunten voor het klimaat.

In 5 stappen vooruit

  • 1

    De vervuiler betaalt

    Degene die het meest vervuilen, moeten ook het meest bijdragen. De miljarden aan fossiele subsidies voor olie en gas schaffen we af. Dat geld gebruiken we om de overgang naar een groene economie te financieren.
  • 2

    Schone energie opwekken

    We zetten groots in op zonne- en windenergie in Europa. Daarnaast maken we werk van efficiënter gebruik van groene stroom, en stimuleren we de productie van groene waterstof, zodat iedereen uiteindelijk een lagere energierekening krijgt.
  • 3

    Betaalbare treinen

    De trein als fijn en betaalbaar alternatief voor het vliegtuig? Dat kan gewoon. Wij gaan in Europa aan de slag met één Europees ticketsysteem, meer vaste verbindingen en investeringen in materiaal en infrastructuur.
  • 4

    Duurzame productie

    We leven in een wegwerpmaatschappij, en dat is niet houdbaar. We moeten investeren in de transitie naar duurzame productie. En keuzes maken waarin we bedrijven meenemen, zodat onze banen en welvaart in de toekomst behouden blijven.
  • 5

    Een groene toekomst voor iedereen

    Niemand mag achterblijven in de overgang naar een groene toekomst. Daarom zetten we ons in voor een woningisolatieoffensief , met speciale aandacht voor kwetsbare huishoudens, wijken en regio's.
Thumbnail klimaatdoelen halen explainer
00:57

Hoe halen we de klimaatdoelen? Frans Timmermans legt het in één minuut aan je uit.

Klimaatneutraal in 2040

Het is cruciaal dat de Europese Unie snel groen en duurzaam wordt, want het klimaat wacht niet. We streven ernaar om de EU zo snel mogelijk klimaatneutraal te maken. In 2035 moet onze elektriciteitsvoorziening CO2-neutraal zijn en in 2040 moet de hele economie klimaatneutraal zijn. Dit vraagt om solidariteit met EU-landen die minder capaciteit hebben: de meer welvarende lidstaten, waaronder Nederland, moeten vooropgaan in de transitie. Dezelfde solidariteit is nodig binnen de samenleving. Lage en middeninkomens mogen niet opdraaien voor de kosten van de klimaattransitie.

De klimaatcrisis vraagt om onmiddellijke en diepgaande actie.

Frans Timmermans - lijsttrekker GroenLinks-PvdA
Bas Eickhout tijdens het Klimaatcollege

Fossiel op de schop

Om naar een groene toekomst te gaan, moeten we het systeem veranderen. Zo stellen we ook de toekomst van het Europese verdienmodel veilig. Vervuilende, fossiele sectoren moeten transformeren naar kansrijke, groene industrieën. Sectoren zonder toekomst moeten worden afgebouwd. Publieke financiering moet alleen nog gegeven worden onder strikte voorwaarden.

Meer lezen?

Klimaat
Klimaat
Klimaat

Kom in actie met GroenLinks-PvdA

Het kan. Een eerlijker Nederland, een vrij en veilig Europa, een schone aarde – het kan écht. Maar het lukt niet zonder jou.