Europa moet militair sterker samenwerken

Internationale veiligheid

De wereld is in de afgelopen jaren onveiliger geworden. Met de dreiging van Poetin in het oosten en de mogelijke herverkiezing van Trump in de Verenigde Staten is een sterk en verenigd Europa belangrijker dan ooit. Alleen als we in Europa samenwerken, kunnen we beschermen wat wij belangrijk vinden: democratie, vrijheid, vrede. Samen bouwen we aan onze toekomst in een veilig Europa.

Speerpunten

  • 1

    Meer steun voor Oekraïne

    Het is van essentieel belang dat we de steun aan Oekraïne uitbreiden. Nederland moet hierin de leiding nemen binnen de EU. Rusland mag deze oorlog niet winnen. Uiteindelijk ligt de toekomst van Oekraïne in de EU.
  • 2

    Sterke Europese defensie

    Europa moet beter samenwerken om veilig te blijven. Coördinatie tussen de krijgsmachten is hard nodig. We houden ons aan de NAVO-norm van 2 procent van het bbp voor defensie.
  • 3

    Vredesdiplomatie

    Als vredesproject moet de EU helpen om politieke oplossingen voor conflicten mogelijk te maken, ook op andere continenten. Wij steunen democratische bewegingen, mensenrechtengroepen en journalisten die zich voor vrede inzetten.
  • 4

    Desinformatie aanpakken

    Via nepnieuws, desinformatie en online haat proberen landen als Rusland onze samenleving te destabiliseren. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Wij willen strengere Europese regels tegen polariserende algoritmen achter de verspreiding van desinformatie en meer toezicht op Big Tech.

Hybride oorlogsvoering

Nepnieuws, desinformatie en online haat zijn een grote en groeiende bedreiging voor onze veiligheid. Landen – in de eerste plaats Rusland – gebruiken digitale middelen om verdeeldheid te zaaien voor eigen gewin. En bedrijven als TikTok, Meta en Google maken dat mogelijk door algoritmen te gebruiken die de meest schokkende content aan de meeste mensen laten zien, omdat dat hen de meeste winst oplevert. Dit is waar Poetin en Big Tech elkaar de hand schudden.

Het is tijd dat Europa hier een krachtig antwoord tegenover stelt en de regie terugpakt. Digitalisering moet altijd in dienst staan van mensen, maatschappij en milieu. Daarom hebben wij afgelopen jaren gewerkt aan de eerste AI-wet ter wereld, die nu is aangenomen. Maar er is meer nodig. Europa moet grenzen stellen aan wat Big Tech kan doen om hun platforms zo verslavend mogelijk te maken om mensen op hun platform te houden. En er zijn strengere regels nodig tegen de verspreiding van desinformatie en polariserende algoritmen. Desinformatie is een vorm van hybride oorlogsvoering. En daar moeten we tegen optreden.

Israël en Palestina

Ben je op zoek naar ons standpunt over het Israëlisch-Palestijnse conflict? Hier lees je er alles over.

Meer lezen?

Internationale veiligheid
Internationale veiligheid
Internationale veiligheid

Kom in actie met GroenLinks-PvdA

Het kan. Een eerlijker Nederland, een vrij en veilig Europa, een schone aarde – het kan écht. Maar het lukt niet zonder jou.