Uitslag ledenreferendum: PvdA en GroenLinks samen de verkiezingen in!

Uitslag ledenreferendum: PvdA en GroenLinks samen de verkiezingen in!

PvdA en GroenLinks doen samen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Dat maakten de partijbesturen vandaag bekend na een referendum onder de leden.

Afgelopen week konden de leden van beide partijen via een ledenraadpleging aangeven of ze vonden dat de partijen met een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma moesten deelnemen. Een overgrote meerderheid stemde hiermee in.

De uitslag in het kort:

  • De opkomst: GroenLinks 62,5% en PvdA 64,7%.
  • 91,8% GroenLinks-leden hebben vóór gestemd
    8,2% GroenLinks-leden hebben tegen gestemd
  • 87,9% PvdA-leden hebben vóór gestemd
    12,1% PvdA-leden hebben tegen gestemd

Wat een historisch moment. Ik kijk ongelofelijk uit naar de campagne. Samen kunnen we een sterke vuist maken en een stap zetten richting een groen en sociaal Nederland.

Esther-Mirjam Sent (PvdA)

De afgelopen tijd werkten PvdA en GroenLinks al intensief samen. Zo vormen ze in de Eerste Kamer al een gezamenlijke fractie. 

Binnen enkele dagen ontvangen de leden een bericht met meer informatie over de procedures rond de kandidaatstelling en het verdere verloop van de voorbereidingen op de verkiezingen in november. 

Meer dan ooit is Nederland toe aan groene, sociale en progressieve politiek. Toe aan samenwerking in plaats van verdere versplintering. De komende maanden gaan wij laten zien waar we toe in staat zijn. Ik kan niet wachten!

Katinka Eikelenboom (GroenLinks)

In gesprek over de uitslag

Hier vind je het proces-verbaal van GroenLinks van de openbare eerste zitting waarin de uitslag is vastgesteld. Hier vind je het proces-verbaal van de tweede zitting. Lees hier meer over de precieze uitslagen in het ondertekende memo van het presidium van PvdA.