Gezamenlijke kandidatenlijst Europese verkiezingen vastgesteld

Vandaag stellen GroenLinks en de PvdA met trots hun gezamenlijke kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen vast. De afgelopen week konden leden hun stem uitbrengen op de voordracht van het partijbestuur, die is ongewijzigd vastgesteld. 21,8% van de leden van GroenLinks en 20% van de leden van PvdA hebben gestemd.

We kiezen in Europa voor ervaring en voor diversiteit. Bas Eickhout was al eerder met overgrote meerderheid gekozen als lijsttrekker. Mohammed Chahim, een gezaghebbende stem op groene én rode thema’s in het Europees Parlement, staat op plek twee. Hij is vicevoorzitter van de Europese sociaaldemocratische fractie. Op plek drie staat de hoogste nieuwkomer en voormalig Tweede Kamerlid Marit Maij, momenteel directeur van vrouwenrechtenorganisatie ActionAid. Daarna volgen Kim van Sparrentak (4), Tineke Strik (5), Thijs Reuten (6) en Lara Wolters (7); alle vier invloedrijke Europarlementariërs. De top tien wordt verder aangevuld met nieuwe talenten die beleidservaring in Europa hebben op o.a. kansengelijkheid en klimaatrechtvaardigheid: Ufuk Kâhya (8), Elmar Smid (9), en Catarina Vieira (10).

De kandidaten hebben uiteenlopende achtergronden, waaronder ontwikkelingssamenwerking, de wetenschap, vakbonden, en de klimaatbeweging. Veel kandidaten hebben al invloedrijke posities binnen het Europees Parlement en de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in het tot stand brengen van sociale en groene wetgeving.

GroenLinks en de PvdA doen voor het eerst samen mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, die plaatsvinden op 6 juni 2024. Na de verkiezingen zullen de Europarlementariërs zich verdelen over de sociaaldemocratische en groene fractie in het Europees Parlement. Zij blijven als één gezamenlijk team opereren, vanuit een gezamenlijk verkiezingsprogramma dat op 20 april door de leden van de beide partijen wordt vastgesteld.

De kandidatenlijst van GroenLinks-PvdA voor de Europese verkiezingen: Bas Eickhout (1), Mohammed Chahim (2), Marit Maij (3), Kim van Sparrentak (4), Tineke Strik (5), Thijs Reuten (6), Lara Wolters (7), Ufuk Kâhya (8), Elmar Smid (9), Catarina Vieira (10), Femke Brouwer (11), Sinan Özkaya (12), Ralph du Long (13), Marius Troost (14), Jolein Baidenmann (15), Lara Sibbing (16), Max van den Berg (lijstduwer) (17), Kenville Kleinmoedig (18), Hedy d’Ancona (lijstduwer) (19), Anna Koolstra (20).