De klimaatcrisis is nu

De klimaatcrisis is nu

brief van Frans Timmermans in de Volkskrant, Trouw en Het Parool

Beste lezer,

De klimaatcrisis is nu. We moeten alles op alles zetten om de aarde leefbaar te houden voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen.

Ik ben ervan overtuigd dat wij daar samen toe in staat zijn. Als we kiezen voor solidariteit. Solidariteit tussen generaties door klimaatbeleid te voeren dat jong en oud verenigt. Solidariteit tussen rijk en arm door klimaatbeleid te voeren waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Dat zal niet vanzelf gaan. Rechtse partijen die baat hebben bij de status quo proberen verandering te vertragen door valse tegenstellingen te creëren, ons te verdelen. Het is onze opdracht om te laten zien dat klimaatbeleid onze economie versterkt en niet verzwakt. Dat het eerlijk kan. Dat er geen tijd is voor het verdedigen van de gevestigde belangen van de fossiele industrie.

De grootste slachtoffers van falend klimaatbeleid zijn de volgende generaties, de eerste slachtoffers mensen met een smalle beurs. Dat mogen we niet laten gebeuren. En dat hoeft ook niet.

We moeten de keuze maken: tegen conservatisme, voor solidariteit.

Dat is de reden dat duizenden mensen morgen demonstreren tijdens de klimaatmars in Amsterdam. Zij voelen de urgentie en roepen ons op verantwoordelijkheid te nemen voor een leefbare planeet. Het is een zware, maar nobele opgave die verantwoordelijkheid waar te maken.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november staan we voor een belangrijke keuze. Laten we ons in slaap sussen door rechtse partijen die zeggen: ‘nu even niet’? Die alles willen conserveren, behalve het klimaat en onze leefomgeving? Of door diegenen die simpelweg vinden dat we tot het einde der tijden roofbouw kunnen blijven plegen op onze planeet?

Of kiezen we voor solidariteit? Voor een alliantie tussen jong en oud, tussen rijk en arm. Voor een alliantie die ons land verenigt in hoop, ambitie en daadkracht. Die het mogelijk maakt onze inzet te versnellen en klimaatbeleid te voeren dat eerlijk is. Zodat iedereen de voordelen gaat voelen van een lagere energierekening, een gezonde natuur en een schoner milieu.

Ik kies voor dat laatste.

Het is de hoogste tijd.
Aan de slag.


Frans Timmermans,
lijsttrekker GroenLinks-PvdA