Waarom jij moet strijden voor het klimaat

Waarom jij moet strijden voor het klimaat

We zitten in een klimaatcrisis en het is alle hens aan dek. Zondag 12 november is de Klimaatmars. Het is aan ons om daar de allergrootste klimaatdemonstratie van te maken die er in Nederland ooit is geweest. En dat lukt niet zonder jou.

Als 2023 geen wake-up call voor ons was, wat dan wel? Het hele jaar waren er ongekende hittegolven, in alle werelddelen. Zo goed als zeker wordt 2023 het warmste jaar ooit gemeten. En dat heb je vast gemerkt.

De impact van de klimaatcrisis wordt ook steeds duidelijker: droogtes, overstromingen, zware stormen en levensgevaarlijke hittegolven die mens en natuur bedreigen. Plant- en diersoorten die verdwijnen. Mensen die hun huis moeten verlaten. Ook in Nederland voelen we de gevolgen. Het weer is extremer, de wereld wordt onveiliger en de zeespiegel stijgt. We moeten zo snel mogelijk in actie komen om de schade zo veel mogelijk te beperken.

We kunnen wél iets doen

Sommige partijen willen jou laten geloven dat we niets kunnen doen. Of omdat mensen sowieso geen invloed hebben op het klimaat – geen enkele wetenschapper neemt dat serieus – of omdat het al te laat zou zijn. Maar dat is niet waar.

De klimaatcrisis betekent dat we moeten stoppen met fossiele brandstoffen. Zo simpel is het. We hebben schone energie nodig, bijvoorbeeld uit zon, water of wind. De snelste manier om deze transitie te maken is om erin te investeren en nieuwe technologie verder te ontwikkelen.

Het punt is: deze sprong moeten we tóch maken. Dus waarom vertragen? Hoe minder CO2 we nu uitstoten, hoe minder groot het probleem straks is. Dat betekent een veiligere, eerlijkere wereld voor onze kinderen.

Sluit aan bij de Klimaatmars

Dit is het moment om in te grijpen. Het moment dat we iets kunnen DOEN. De verandering gaat niet vanzelf, die lukt alleen als we politiek en samenleving weten te overtuigen dat het écht niet anders kan. En dat het écht anders kan: Het is tijd om te stoppen met fossiele subsidies, om vervuilers te belasten, en om de klimaatdoelen te halen.

Die verandering moet ook rechtvaardig zijn. Mensen met weinig geld, die geen dubbel glas of warmtepomp kunnen betalen, mogen niet opdraaien voor de kosten van de klimaatcrisis. Grote bedrijven en de allerrijksten kunnen wel meer bijdragen.

Eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Daar moeten we voor kiezen. Om te beginnen door massaal de straat op te gaan, en ons te laten zien, tijdens de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid op zondag 12 november. Samen, voor onze toekomst. Want we zijn met velen.

Ben jij erbij? Meld je aan en reis mee met GroenLinks-PvdA vanuit jouw woonplaats!

De mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, FNV, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL, Milieudefensie, DeGoedeZaak en TNI.