10 plannen van GroenLinks-PvdA in Europa

De Europese verkiezingen staan voor de deur en – je hoort het vast vaker – Europa is ontzettend belangrijk voor ons dagelijks leven. Maar wat wil GroenLinks-PvdA nou precies bereiken in de Europese Unie? Goede vraag! Hier vind je 10 concrete plannen waarmee wij Europa groener, socialer en sterker willen maken.

1. We verhogen het minimumloon

Waarom zou je met hetzelfde werk in het ene land 15,- euro per uur verdienen, en in het andere 5,-? Precies! Wij willen een eerlijk loon in heel Europa. Afgelopen jaren kregen we al voor elkaar dat het minimumloon minstens 60% van het gemiddelde loon in dat land moet zijn. Komende periode willen we vastleggen dat niemand in het Europa een loon onder het bestaansminimum mag verdienen.

2. Klimaatneutraal in 2040

De aarde wacht niet. Klimaatverandering richt nu al enorme schade aan. Wij willen het klimaatdoel naar voren halen: de Europese Unie moet klimaatneutraal zijn in 2040. Hiervoor maken we bindende afspraken over de afbouw van fossiele energie. Fossiele subsidies schaffen we zo snel mogelijk volledig af.

3. Meer geld naar sociale huur

Er moet een Europees crisisplan komen om de wooncrisis aan te pakken. Hierbij willen wij inzetten op leefbare en duurzame woningen die voor iedereen betaalbaar zijn. En dat kán ook, als we er Europees geld voor inzetten.

4. Europees recht op abortus

Om abortus voor alle vrouwen in de Europese Unie toegankelijk te maken, willen we het recht op abortus in de Europese wetgeving opnemen. Zo is echt iedereen in de EU baas in eigen buik.

5. Hard optreden tegen uitsluiting van LHBTQIA+ personen

Iedereen in Europa moet zichzelf kunnen zijn. Voor wetten die ingaan tegen de rechten en acceptatie van LHBTQIA+-personen is geen ruimte. Wij willen dat de Europese Commissie deze beweging aanpakt door bijvoorbeeld het stopzetten van EU-financiering.

10 plannen van GroenLinks-PvdA in Europa

Doneer

Doneer aan GroenLinks-PvdA en help Nederland socialer, groener en eerlijker maken. Met een donatie geef je onze campagne een vliegende start.

6. Sneller met de trein

We investeren in een snel, uitgebreid en betaalbaar Europees treinnetwerk, zodat de trein echt hét duurzame alternatief voor het vliegtuig wordt. Ook willen we een Europees boekingssysteem, zodat je op één plek al je tickets kunt kopen.

7. Schone energie voor iedereen

We zetten vol in op schone energie: de Europese Unie moet projecten voor zon, wind, water en andere schone energiebronnen stimuleren. Ook gaan we aan de slag met een 'supernet': een verbinding van nationale elektriciteitsnetten, om de groen opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk te verdelen.

8. We pakken belastingontwijking aan

Het gebeurt veel te vaak dat grote bedrijven onder hun belastingplicht uitkomen door naar een ander land te verhuizen. Sommige bedrijven dreigen daarmee, zodat de regels worden afgezwakt. Dat is niet de bedoeling: wij zorgen dat bedrijven eerlijk belasting betalen, overal in Europa.

9. Uitwisseling voor iedereen

Het Erasmus+ programma – waarmee studenten op uitwisseling kunnen in de gehele Europese Unie – moet toegankelijker worden. We willen het budget verhogen en beurzen beschikbaar stellen voor mensen die het zelf niet kunnen betalen. Ook maken we het programma beschikbaar voor alle opleidingsniveaus.

10. Eén Europese museumkaart

Europa is prachtig. Er is ontzettend veel te zien op ons continent en ook in Europese musea. Tijd voor een Europese museumkaart waarmee je voor weinig, en onder je 26ste voor niets, naar musea in de EU kan.