Europa moet militair sterker samenwerken

Internationale veiligheid

De wereld is in de afgelopen jaren onveiliger geworden. Met de dreiging van Poetin in het oosten en de mogelijke herverkiezing van Trump in de Verenigde Staten is een sterk en verenigd Europa belangrijker dan ooit. Alleen als we in Europa samenwerken, kunnen we beschermen wat wij belangrijk vinden: democratie, vrijheid, vrede. Samen bouwen we aan onze toekomst in een veilig Europa.

Speerpunten

  • 1

    Meer steun voor Oekraïne

    Het is van essentieel belang dat we Oekraïne blijven steunen. Nederland moet hierin de leiding nemen binnen de EU. Rusland mag deze oorlog niet winnen. Uiteindelijk ligt de toekomst van Oekraïne in Europa.
  • 2

    Sterke Europese defensie

    Europa moet beter samenwerken om veilig te blijven. Coördinatie tussen de krijgsmachten is hard nodig. We houden ons aan de NAVO-norm van 2 procent van het bbp voor defensie.
  • 3

    Vredesdiplomatie

    Als vredesproject moet de EU helpen om politieke oplossingen voor conflicten mogelijk te maken, ook op andere continenten. Wij steunen democratische bewegingen, mensenrechtengroepen en journalisten die zich voor vrede inzetten.
  • 4

    Desinformatie aanpakken

    Via nepnieuws, desinformatie en online haat proberen landen als Rusland onze samenleving te destabiliseren. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Wij willen strengere (Europese) regels voor politieke content en meer toezicht op Big Tech.

Hybride oorlogsvoering

Nepnieuws, desinformatie en online haat zijn niet alleen vervelend, ze zijn een grote en groeiende bedreiging voor onze veiligheid. Landen – in de eerste plaats Rusland – gebruiken digitale middelen om verdeeldheid te zaaien voor eigen gewin. En bedrijven als TikTok, Meta en Google maken het mogelijk door algoritmen te gebruiken die de meest schadelijke content aan de meeste mensen laten zien.

Het is tijd dat Europa hier een krachtig antwoord tegenover stelt. Daarom hebben wij afgelopen jaren gewerkt aan de eerste AI-wet ter wereld, die nu is aangenomen. Maar er is meer nodig. Europa moet grenzen stellen aan wat Big Tech kan doen om hun platforms verslavend te houden. En er zijn strengere regels nodig voor politieke content. We moeten beseffen dat desinformatie een vorm van hybride oorlogsvoering is. En daar moeten we tegen optreden.

Israël en Palestina

Ben je op zoek naar ons standpunt over het Israëlisch-Palestijnse conflict? Hier lees je er alles over.

Lees meer:

Internationale veiligheid
Internationale veiligheid
Internationale veiligheid
Poster Stem voor Europa - Stem GroenLinks-PvdA

Nieuws

Meer nieuws
Frans Timmermans tijdens de Banninglezing 2024
Nieuws

Een heilloos pad

Door Frans Timmermans Gisteren vonden PVV, VVD, NSC en BBB overeenstemming over een akkoord op hoofdlijnen. Voor het eerst in onze...
Bas Eickhout speecht op het GroenLinks-PvdA congres in 2024
Nieuws

Reactie Bas Eickhout op regeerakkoord

Brussel, 16 mei 2024Door Bas Eickhout – GroenLinks-PvdA lijsttrekker voor de Europese verkiezingenMet de blik naar buiten is Nederland groot...
Bas Eickhout geeft klimaatcollege
Nieuws

Wat wij hebben bereikt in Europa!

Met de Europese verkiezingen op de planning kijken we nu vooral naar de toekomst en de plannen daarvoor. Maar ook...
Francois Mitterrand in het Europees Parlement
Nieuws

Dag van Europa

-Door Frans Timmermans In januari 1995, een jaar voor zijn dood, hield de Franse president Mitterrand een historische toespraak in...
Tijd voor écht Europese groene industriepolitiek
Nieuws

Tijd voor écht Europese groene industriepolitiek

Het vraagstuk over de toekomst van de industrie staat steeds hoger op de politieke agenda. Zowel onze economie, het klimaat...
Zo vierden we 1 mei!
Nieuws

Zo vierden we 1 mei!

De Dag van de Arbeid werd groots gevierd door heel Nederland! We vierden aan de ene kant de grote successen...
De Spiekmanlezing van Jesse Klaver
Nieuws

De Spiekmanlezing van Jesse Klaver

Op 1 mei 2024, Dag van de Arbeid, sprak Jesse Klaver de Spiekmanlezing uit in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam. Hier...
Vandaag is een mooie dag voor de volkshuisvesting in Nederland: de Wet Betaalbare Huur is eindelijk aangenomen door de Tweede Kamer!
Nieuws

Meer bescherming voor huurders!

– Door Habtamu de Hoop Vandaag is een mooie dag voor de volkshuisvesting in Nederland: de Wet Betaalbare Huur is eindelijk...
Portret van Barbara Kathmann
Nieuws

Internet is voor iedereen

Zonder internet kom je de dag niet meer door. Daarom willen wij dat internet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is.

Heb je een vraag voor ons? Stuur een bericht!

WhatsApp met een van onze medewerkers
Internationale veiligheid