Kabinet, voer nou echt de druk op voor een staakt-het-vuren en een gijzelaarsdeal!

Een verwoest gebouw in Gaza

Afgelopen zondag kreeg de wereld het vreselijke nieuws te horen dat Hamas zes gegijzelden in koelen bloede heeft vermoord. Drie van de zes gegijzelden zouden vrijkomen bij de eerste fase van de deal voor een staakt-het-vuren die op tafel ligt, maar die tot nu toe niet getekend is. Het aantal onschuldige slachtoffers in Gaza blijft maar oplopen, tot ondertussen meer dan 40.000, waaronder zo ontzettend veel kinderen en mensen op hoge leeftijd. We mogen onze ogen niet sluiten voor de afschuwelijke situatie waarin zoveel mensen in Gaza zich bevinden. De onschuldige Palestijnen en de gegijzelden zijn het slachtoffer van een patroon dat zich maandenlang herhaalt: terreurorganisatie Hamas geeft niets om mensenlevens en Netanyahu denkt alleen aan zijn eigen politieke carrière. Het saboteren van een deal voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden moet onmiddellijk ophouden. Het is de hoogste tijd dat de vele onschuldige slachtoffers in dit vreselijke conflict weer op één komen te staan.

De oorlog tussen Israël en Hamas is ook in Nederland al elf maanden een belangrijk onderwerp in ons publieke debat en zorgt voor grote verdeeldheid in het land. Nederland heeft een sterke traditie als voorvechter van het internationaal recht, mensenrechten en heeft generatie op politieke generatie bestuurders en politici voortgebracht die zich hard hebben gemaakt voor een waardige en duurzame vrede, op basis van een tweestatenoplossing voor Israël en Palestina. De PVV, de grootste fractie in de Kamer en de sterkst vertegenwoordigde partij in de coalitie, heeft jaren geleden al gebroken met de verder breed gedragen Nederlandse opstelling, die altijd was gebaseerd op het internationaal recht. Daarom staat vandaag ter discussie of Nederland nog wel op basis van recht en rechtvaardigheid handelt, of alleen maar de ogen sluit voor de misdaden van Netanyahu en onverschillig is voor het lot van de Palestijnen. De PVV praat alle misdaden van Netanyahu goed, is beste vrienden met de meest radicale rechtsextremisten in de Israëlische regering, sluit de ogen voor de misdaden van de kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en gaat zelfs zover het bestaansrecht van Palestina te ontkennen, met het verwerpelijke argument dat Palestijnen geen echt volk zouden vormen en dat ze van Jordanië maar hun vaderland moeten maken.

Ik blijf mij verzetten tegen deze schandelijke vertoning die in fundamentele tegenspraak is met meer dan een halve eeuw op de hoofdlijnen consistent Nederlands buitenlands beleid. Het achteloos terzijde schuiven van het internationale recht raakt onze strategische belangen in het hart: want wie het recht zo schandelijk schendt, kan geen beroep doen op dat zelfde recht als je het nodig hebt om je te beschermen. Dat land kan al helemaal niet met maar een snipper van geloofwaardigheid andere landen aanspreken die het recht aan hun laars lappen.

Bovendien is deze on-Nederlandse opstelling in belangrijke mate ook bedoeld om de haat en verdeeldheid tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland op te stoken, aangezien radicaal rechts daar een slaatje uit denkt te kunnen slaan. Ik blijf mij verzetten tegen kwalijke stereotyperingen die alle Palestijnen in het kamp van Hamas duwen, alsof die miljoenen onschuldige Palestijnen niet vurig verlangen naar een vreedzame oplossing en een geweldloze toekomst voor hun kinderen en kleinkinderen. Ik blijf mij verzetten tegen de wanhoop en de gelatenheid, die velen van ons voelen na elf maanden van een eindeloze geweldsspiraal en decennia aan onderdrukking.

Laat Nederland bilateraal, in de EU en internationaal weer de rol oppakken waarmee we naam hebben gemaakt: het internationaal recht voorop stellen en bevorderen dat de in de VN vastgelegde afspraken over de tweestatenoplossing in leven blijven. De urgentie is hoog: na elf maanden oorlog telt Gaza ruim 40.000 doden en nog steeds houdt Hamas 101 gijzelaars vast. In de Tweede Kamer zal GroenLinks-PvdA zich daarom blijven inzetten voor maximale Nederlandse druk voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en een duurzame oplossing van het conflict. Bij een terreurorganisatie als Hamas passen alleen de zwaarst mogelijke sancties. Wij hebben het kabinet al lang aangespoord om alle mogelijke maatregelen te nemen om Hamas aan te pakken. Maar er moet veel meer druk op Netanyahu worden uitgeoefend en Nederland moet daarbij de beschikbare instrumenten durven inzetten.

 In Israël gaan duizenden mensen dagelijks de straat op, gesteund door politieke partijen, vakbonden en maatschappelijke organisaties, om een staakt-het-vuren af te dwingen omdat zij het zinloze bloedvergieten zat zijn, omdat zij Netanyahu zat zijn. Aan hun kant moeten we staan, niet aan de kant van een regering die dag in dag uit misdaden begaat, in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Het kabinet  weigert nog steeds om de extreemrechtse Israëlische ministers Ben Gvir en Smotrich te sanctioneren. Het kabinet weigert ook nog steeds te praten over de opschorting van het associatieakkoord met de EU. Ten slotte weigert het kabinet om Israël de economische voordelen van de bezetting van de Westelijke Jordaanoever te ontnemen door een verbod op handel in producten uit de nederzettingen.

GroenLinks-PvdA blijft altijd staan aan de kant van onschuldige burgers, barmhartigheid en het internationaal recht. Het wordt tijd dat het kabinet dat ook doet.