Kijk terug: presentatie Frans Timmermans

Frans kijkt vriendelijk naar beneden

Op dinsdagavond 23 augustus presenteerden we Frans Timmermans als lijsttrekker van GroenLinks-PvdA. In de Caballero Fabriek in Den Haag sprak hij over herstel van vertrouwen – in onszelf, in elkaar en in de overheid. Alleen zo kunnen we de uitdagingen aan waar Nederland voor staat.

Het moet en het kan 

Het was de eerste keer dat Frans Timmermans als lijsttrekker voor GroenLinks-PvdA op het podium stond. Belangrijkste boodschap: we kunnen de uitdagingen aan. Als we samenwerken, elkaar de ruimte geven, en op onszelf vertrouwen. Mede door dat vertrouwen was Nederland een lange tijd voorloper, bijvoorbeeld op het gebied van euthanasie, en het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Er werd met bewondering naar ons land gekeken. Dat land kunnen we opnieuw worden.

De wereld om ons heen verandert razendsnel en dat maakt veel mensen onzeker. Wij moeten mensen het vertrouwen geven dat we die verandering kunnen vormgeven.

Eerlijk klimaatbeleid en sociale rechtvaardigheid

Een van de speerpunten van de linkse beweging is klimaatrechtvaardigheid. Dat betekent dat we niet alleen belangrijke keuzes maken om klimaatverandering tegen te gaan, maar dat we de lasten daarvan ook eerlijk verdelen. Als we de klimaatuitdaging namelijk echt aan willen gaan, dan moet dat zo gebeuren dat we daarbij niemand door het ijs laten zakken.

Er is geen tegenstelling tussen klimaatrechtvaardigheid en sociale rechtvaardigheid. Zonder klimaatbeleid is sociale rechtvaardigheid een illusie. Maar zonder sociale rechtvaardigheid krijgen we nooit steun voor het klimaatbeleid. Dat gaat dus hand in hand. Wij hebben daar de oplossingen voor. Bijvoorbeeld met sociale woningbouw die heel snel vergroend wordt, waardoor de energierekening voor mensen met een smalle beurs omlaag gaat.

Dat zijn de dingen die we in de komende jaren moeten doen. En dat leidt vervolgens tot meer vertrouwen. Omdat het voor iedereen werkt. Of je nu in een Tesla rijdt of in een flat woont. Het speerpunt van klimaatbeleid, kan alleen maar gerealiseerd worden als het op een rechtvaardige manier gebeurt.

Het land in

Nu Frans Timmermans als lijsttrekker gekozen is – 91,8% van de leden stemde voor – kan de blik vooruit. De komende tijd wil hij in heel Nederland met mensen in gesprek om naar hun zorgen te luisteren en samen te zoeken naar oplossingen. Wil je graag met Frans Timmermans in gesprek? Blijf op de hoogte van de campagne via de nieuwsbrief of stuur ons een bericht.