Ontslag Nederlandse TikTok moderatoren in strijd met Europese regels

Ontslag Nederlandse TikTok moderatoren in strijd met Europese regels


Kim van Sparrentak en Barbara Kathmann dienden vandaag schriftelijke vragen in over het ontslag van het volledige contentmoderatieteam van TikTok in Nederland. De politici maken zich grote zorgen over de gevolgen voor de veiligheid van gebruikers en de betrouwbaarheid van content op het platform.

We zagen al veel te veel extreme content, zoals dodelijke ongelukken, desinformatie en vrouwenhaat op TikTok viraal gaan. Zonder fatsoenlijke moderatoren gaat dit al helemaal de spuigaten uitlopen en is het einde zoek. Bovendien lijkt dit in strijd met de Europese regels voor digitale diensten.

We kunnen AI niet klakkeloos als scheidsrechter van ons online publieke debat inzetten

Nederlandse moderatoren zijn onmisbaar om content in de juiste Nederlandse context te beoordelen en adequaat te kunnen reageren op illegale of schadelijke berichten.

AI als scheidsrechter

Het ontslag is gevaarlijk omdat er veel jongeren en kinderen op TikTok zitten. Die krijgen massaal de meest heftige berichten voorgeschoteld. We kunnen AI niet klakkeloos als scheidsrechter van ons online publieke debat inzetten.

Menselijke moderatoren kunnen je beschermen als je op online platformen geconfronteerd wordt met kwetsende of gevaarlijke content

We kunnen AI niet blindelings vertrouwen om ons online te beschermen. AI begrijpt geen context en kan de menselijke maat niet hanteren, wat de kans op discriminatie en ongelukken vergroot, zoals bij content die als aanstootgevend wordt gezien terwijl dat helemaal niet zo is.

Nederlandse context

Een Nederlands team van moderatoren weet wat er in Nederland speelt en kan gevoeligheden herkennen. En ook belangrijk: menselijke moderatoren kunnen je beschermen als je op online platformen geconfronteerd wordt met kwetsende of gevaarlijke content. Zonder menselijk toezicht staat onze online veiligheid op het spel.

De vragen aan de Europese Commissie zijn hier te vinden. Zie hier de vragen aan het kabinet.

Word lid van GroenLinks en PvdA


Samen kan het: een sociaal, groen, en rechtvaardig Nederland. Een land waarin je rond kunt komen van je loon en iedereen mee kan doen. Een Nederland waarin we elkaar kunnen vertrouwen. En een samenleving waarin iedereen niet alleen gelijkwaardig is, maar waarin je ook zo wordt behandeld.

Je wordt al lid vanaf € 2 per maand. Kom dus in actie en sluit je aan bij onze beweging!