Kandidaat Europees Parlement: Kim van Sparrentak
4

Kim van Sparrentak

Woonplaats
Rotterdam
Functie(s)
Europarlementariër GroenLinks
Volg mij op

Een Europa waar mensen centraal staan, een menselijk Europa.

Al sinds de middelbare school zet ik me in voor een eerlijke en duurzame wereld. En of het nou bij DWARS of bij Milieudefensie was, altijd probeer ik de grote systeemverandering die wij voor ogen hebben, zo direct en concreet mogelijk te maken voor mensen. De afgelopen jaren in het Europees Parlement had ik de eer om dag in dag uit mensen centraal te zetten in Europees beleid.

Digitalisering

Steeds meer dingen worden gedigitaliseerd en ook mensen worden in die ontwikkeling meegetrokken. We worden het volgende nummer voor de overheid, een datamijn voor grote techbedrijven of een vervangbare robot op de arbeidsmarkt. Ik heb me ingezet voor een mensenrechtentoets in de AI-wet, zodat mensen niet meer vertrappeld worden in procedures waar niemand meer weet waarom de computer ze tot fraudeur heeft bestempeld. Ik streed voor rechten voor Uberchauffeurs en het recht op een antwoord van sociale mediabedrijven, als je bedreigd wordt. Mijn wet om Airbnb aan te pakken en mijn initiatief tegen verslavende mobiele telefoons stellen mensen boven winst.

Een menselijke samenleving

Maar de strijd is nog niet gestreden. Zo lang sociale media winst maken met het verspreiden van haat en desinformatie, zo lang de winst van Amazon draait op het uitbuiten van mens en planeet en zo lang de overheid blijft vallen voor de efficiëntie van chatbots in plaats van een goed gesprek, wil ik me blijven inzetten voor een menselijke samenleving.

Ook de groei van extreem-rechts zorgt voor dehumanisering. Als voorzitter van de LHBTI-werkgroep van het Europees Parlement zie ik elke dag hoe onze gemeenschap, net als migranten en vluchtelingen, tot zondebok wordt gemaakt, wordt ontmenselijkt, enkel voor politiek gewin. Dit mogen we nooit accepteren.

De kandidatencommissie over Kim van Sparrentak

Kim van Sparrentak is een activistische verbinder die haar idealen succesvol weet om te zetten in concreet Europees beleid. In haar eerste periode als Europarlementariër heeft ze in zeer korte tijd een toonaangevende en gezaghebbende positie verworven in de fractie, het Parlement en daarbuiten. Vanuit dit fundament hebben we er alle vertrouwen in dat zij deze positie in een volgende periode nog verder gaat uitbouwen.

Deze energieke en uitgesproken Zeeuwse is een benaderbaar politicus met oog voor mensen en een uitstekend netwerk in het maatschappelijk veld. Kim werkt bovendien makkelijk samen, binnen en buiten de eigen politieke familie. Met haar prettige stijl van opereren boekt ze grote successen op onder andere het gebied van kunstmatige intelligentie, LHBTIQA+-rechten en huisvesting. De kandidatencommissie ziet haar als de ideale nummer 4 op de lijst van GroenLinks-PvdA.

Volg Kim van Sparrentak online

Naast de sociale media-kanalen bovenaan deze pagina, is Kim van Sparrentak ook te volgen op haar Mastodon-kanaal.