Vandaag presenteert GroenLinks-PvdA haar initiatiefwetsvoorstel om fossiele subsidies vóór 2030 af te schaffen. Het voorstel is een logische vervolgstap na eerdere gedragen meerderheden in de Kamer die de afbouw van de subsidies steunen. Samen kunnen we de klimaatcrisis aanpakken.
Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA: “We zijn aan volgende generaties verplicht om fossiele energie af te bouwen, want deze werken het klimaatbeleid tegen. Het moet niet blijven bij mooie beloftes. Met ons voorstel gaan we echt aan de slag met het afschaffen van fossiele subsidies voor een groene en duurzame toekomst van Nederland. Zo zorgen we voor een rechtvaardige klimaattransitie en investeren we in het isoleren van huizen, verlagen van de energierekening en het verduurzamen en toekomstbestendig maken van onze economie en samenleving. GroenLinks-PvdA wil dat Nederland voorop loopt in de transitie naar een duurzame en groene economie en samenleving.”
Wetsvoorstel
Het initiatiefwetsvoorstel stelt voor om vóór 2030 fossiele subsidies af te schaffen. Dit wordt geregeld via de Klimaatwet, waar een wettelijk vastgelegd afbouwpad aan wordt toegevoegd. Bovendien verplicht het voorstel toekomstige kabinetten om jaarlijks te rapporteren over de voortgang van deze afbouw. Dit draagt bij aan rechtvaardig klimaatbeleid en zorgt tegelijkertijd voor duidelijkheid voor het bedrijfsleven en de samenleving als geheel.
Stap voor stap
In 2012 startte toenmalig GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren een meldpunt fossiele subsidies. In 2018 werd de motie van der Lee c.s. aangenomen om fiscale prikkels voor fossiele energie stapsgewijs af te bouwen, en in 2020 werd bekendgemaakt dat dit €4,5 miljard betrof. In 2022 is de motie Klaver c.s. aangenomen voor meer transparantie over subsidies voor fossiele energie. In januari 2023 deed Klaver een voorstel om per direct 5 van de subsidies, ter waarde van 400 miljoen per jaar, stop te zetten. De recentelijk aangenomen motie Kröger c.s. heeft het kabinet opgeroepen om afbouwpaden uit te werken voor fossiele subsidies (2,5 en 7 jaar).
Lees hier meer over hoe we de klimaatcrisis aanpakken.