Ga je voor het eerst stemmen?

Ga je voor het eerst stemmen?

Op 22 november 2023 zijn plotseling de Tweede Kamerverkiezingen door de val van het kabinet. Als je de Nederlandse nationaliteit hebt en 18 jaar of ouder bent, mag je jouw stem laten horen.

Ben jij onlangs 18 geworden? Dan heb je geluk! Op 22 november mag iedereen die in Nederland ouder is dan 18, stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten als je voor de eerste keer gaat stemmen. Wat moet je bijvoorbeeld meenemen? Waar moet je zijn? En vooral: waarom stem je?

Wat doet de Tweede Kamer?

De Tweede Kamer heeft 150 leden als volksvertegenwoordigers, die tijdens Tweede Kamerverkiezingen worden gekozen. Vervolgens speelt ze een belangrijke rol bij het maken van wetten en het controleren van de regering.

Waarom zou ik stemmen?

De mensen waarop je straks mag stemmen bepalen straks vier jaar lang wat er wel en niet gebeurt. Je kunt nu jouw stem laten gelden en laat daarmee weten waar jij vindt dat aandacht aan besteed moet worden. Zoals stoppen met fossiele subsidies, meer woningen voor studenten of beter onderwijs.

Op wie kun je stemmen?

Elke politieke partij presenteert voor de verkiezingen een verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst. Dit zijn op het eerste gezicht erg veel mensen. Wat je kan helpen bij het maken van een keuze, is nadenken over welke onderwerpen voor jou belangrijk zijn en vervolgens kijken welke partij en welke kandidaat daar het beste bij aansluiten. Je kunt ook gebruikmaken van verschillende stem- en kieswijzers, zoals stemwijzer.nl.

Tip: Veel kandidaat-Kamerleden zijn ook actief op sociale media. Happy stalkings!