Silhouet van jongere met rugzak in bibliotheek. Ter illustratie van petitie: geen eigen bijdrage in de jeugdzorg!

Geen eigen bijdrage in de jeugdzorg!

Als het aan het kabinet ligt, komt er vanaf 1 januari 2026 een eigen bijdrage in de jeugdzorg. Ouders en kinderen krijgen de rekening voor zorg die ze niet kunnen missen. Dat is niet alleen oneerlijk, het is totaal onverantwoord. GroenLinks-PvdA wil dat dit plan van tafel gaat. En jij kunt helpen om dat voor elkaar te krijgen.

Jeugdzorg moet toegankelijk zijn

Voor elk kind in Nederland hoort er goede zorg te zijn. Maar terwijl je als minderjarige met lichamelijke klachten gratis naar de dokter kan, moet je straks zelf meebetalen als je hulp nodig hebt van een jeugdzorgorganisatie. Daarmee wordt onmisbare hulp ontoegankelijk voor mensen die hem het hardst nodig hebben. Kwetsbare gezinnen, ouders met een laag inkomen, kinderen zonder ouder of voogd – zij zullen zorg vermijden als deze drempel nog hoger wordt dan die al is. En dan worden de problemen alleen maar groter.

Lisa Westerveld – Woordvoerder Jeugdzorg Tweede Kamer

Bezuiniging op bezuiniging

Met de eigen bijdrage wil het kabinet ruim 500 miljoen extra bezuinigen op de jeugdzorg. Het kan niet anders dan dat het een fors bedrag per persoon wordt. En dat terwijl op de jeugdzorg al een miljard wordt bezuinigd, de wachtlijsten enorm zijn en het aantal jongeren met mentale problemen snel stijgt. Wat ons betreft is de eigen bijdrage geen oplossing en kan de jeugdzorg deze extra bezuiniging niet aan.

Dit plan moet van tafel

Wij willen dat het demissionaire kabinet dit bezuinigingsplan van tafel haalt. Kwetsbare minderjarigen hebben goede hulp nodig, geen rekening op de deurmat. Kabinet, schrap die eigen bijdrage in de jeugdzorg!

Teken de petitie: geen eigen bijdrage in de jeugdzorg!

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Naam*
Blijf op de hoogte van onze acties
Door het ondertekenen van deze petitie ga je akkoord met de opslag en behandeling van je gegevens door deze site. - Privacybeleid
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.