Meer dan 100 duizend handtekeningen tegen de langstudeerboete

Lege collegebanken

Op 10 september, vlak vóór Prinsjesdag, overhandigen we samen met De Marker, BNNVARA, LSVb en FNV Young & United ruim 100 duizend handtekeningen tegen de langstudeerboete aan Tweede Kamer en de minister van Onderwijs.

Als het aan het kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB ligt gaan studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen bij hun bachelor of master een boete van 3000 euro betalen. Dat is 3000 euro bovenop het collegegeld of andere steeds hogere kosten die studenten moeten betalen, zoals de torenhoge huurprijzen voor een simpele studentenkamer. Wat GroenLinks-PvdA betreft gaat deze boete direct van tafel. Het is een oneerlijke straf op pech en raakt jongeren die het financieel al moeilijk hebben het hardst. Dat is oneerlijk!

De Groeten met je Boete!

We lanceerden een petitie om de langstudeerboete te stoppen, die al meer dan 80 duizend keer is ondertekend. Ook hebben we de krachten gebundeld met De Marker, BNNVARA, LSVb en FNV Young & United. Zij zijn hun eigen vergelijkbare petitie gestart, die we op 10 september gezamenlijk overhandigen. Samen we hebben we al de steun van meer dan 100 duizend ondertekenaars: een keihard signaal aan het kabinet dat dit plan van tafel moet.

Langstudeerboete vergroot de ongelijkheid

Iedereen in Nederland zou de kans moeten krijgen te studeren. Maar door deze boete wordt het hoger onderwijs voor steeds meer mensen onbereikbaar. Word je ziek tijdens je studie en doe je er daardoor langer over? Dan mag je 3000 euro extra afrekenen. Moet je werken naast je studie omdat je geen rijke ouders hebt die je collegegeld of huur betalen? Zorg maar dat je geen vertraging oploopt. Ervaring opdoen met een bestuursjaar? Dat is binnenkort alleen nog weggelegd voor studenten die deze boete kunnen betalen.

Heb je nog niet getekend? Doe dat dan snel!