APB Factcheck: “Flinke aanpak van armoede”

APB factcheck: waar of onwaar

Het kabinet en de coalitie beweren dat ze de armoede flink aan gaan pakken. Volgens de berekeningen van het CPB klopt dit niet. De armoede blijft met het huidige kabinetsbeleid de komende vier jaar namelijk zo goed als gelijk.

Het kabinet heeft als doelstelling dat de armoede niet verder stijgt ten opzichte van 2024. Dat halen ze bijna precies. Als hun plannen doorgaan, leven over vier jaar nog steeds 806.740 mensen in armoede. Dat demonstreert niet bepaald de ambitie om de problemen aan te pakken. GroenLinks-PvdA vindt dan ook dat er veel meer kan en moet gebeuren.

Flinke aanpak van armoede? Dacht het niet. Berekeningen van het CPB laten zien dat de armoede in Nederland gelijk blijft.

In plaats daarvan kiest dit kabinet ervoor om huishoudens veel zwaarder te belasten dan bedrijven, het minimumloon niet te verhogen, en zwaar te bezuinigen op onderwijs.

Als GroenLinks-PvdA pleiten we juist voor investeringen in onderwijs, zwaardere belastingen voor grootverdieners, en een hoger minimumloon. Iedereen zou namelijk rond moet kunnen komen van hun werk. In ons verkiezingsprogramma staan plannen om armoede echt flink aan te pakken. En tijdens deze Algemene Beschouwingen vragen we om de bezuinigingen in het onderwijs terug te draaien.

Factcheck conclusie

Dit kabinet verlaagt de armoede niet, maar kiest ervoor om ruim 800.000 mensen in armoede te laten zitten.

Word lid van GroenLinks en PvdA


Samen kan het: een sociaal, groen, en rechtvaardig Nederland. Een land waarin je rond kunt komen van je loon en iedereen mee kan doen. Een Nederland waarin we elkaar kunnen vertrouwen. En een samenleving waarin iedereen niet alleen gelijkwaardig is, maar waarin je ook zo wordt behandeld.

Je wordt al lid vanaf € 2 per maand. Kom dus in actie en sluit je aan bij onze beweging!