Portret van Habtamu de Hoop
Woonplaats
Wommels
Portefeuille
Openbaar Vervoer | Verkeer | Volkshuisvesting
Volg mij op

Het krijgen en pakken van kansen is geen onderdeel van je DNA. Het gaat over datgene en diegenen die je om je heen hebt.

Mijn naam is Habtamu de Hoop. Geboren in Addis Abeba te Ethiopië, geworteld in de ‘mienskip’ van mijn mooie Wommels. Als geen ander weet ik hoe belangrijk je omgeving is voor de kansen die je krijgt. Ik heb het geluk gehad om op een enorm fijne plek op te groeien, maar zie ook dat dit niet vanzelfsprekend is. Mijn generatie is de eerste sinds decennia die het moeilijker heeft dan haar ouders en dat is niet zoals het hoort te zijn.

Jongeren komen nog amper aan een betaalbare woning of een vast contract, maken zich grote zorgen over de klimaatcrisis, en pensioen is voor hen een term uit de geschiedenisboeken. Mijn generatie verdient een stem in het parlement en hen wil ik vertegenwoordigen.

Een andere grote zorg die ik heb, is de grote afstand tussen Den Haag en de regio waarin ik ben opgegroeid, als zoon van een melkveehouder. Mensen haken af omdat de overheid uit hun dorp verdwijnt. Het gevoel van achteruitgang als de jeugd uit het dorp trekt, bushaltes verdwijnen en winkelstraten steeds leger worden. Ik zie het ook in mijn eigen dorp Wommels. Het is prachtig om in een hechte gemeenschap buiten de drukte van de stad te wonen, maar er is wel aandacht nodig voor de problemen die daar spelen. Als volksvertegenwoordiger wil ik juist daarom de brug slaan tussen Fryslân en Den Haag. Want waar je ook woont en hoe jong of oud je ook bent, iedereen verdient een perspectief op vooruitgang.