Reactie GroenLinks-PvdA op team kandidaat-Eurocommissarissen

Von der Leyen bij de presentatie van de nieuwe Europese Commissie

EU-Commissievoorzitter Von der Leyen heeft haar team van kandidaat-Commissarissen gepresenteerd. Het voorgestelde team bestaat uit 27 Eurocommissarissen, 11 vrouwen en 16 mannen, waarvan zes commissarissen vicevoorzitter worden. Belangrijk zijn niet alleen de poppetjes, maar ook de inhoud van hun missiebrieven. In deze opdrachten aan de kandidaat-commissarissen worden de politieke richtlijnen van Von der Leyen concreter uitgewerkt. 

GroenLinks-PvdA Europarlementariër Bas Eickhout: “Von der Leyen laat weer zien dat de EU een groene en progressieve koers blijft varen die ze ook tijdens haar presentatie in juli beloofde. Maar dat we er in 2024 niet in slagen genoeg vrouwen te benoemen is echt een dieptepunt. En het vicevoorzitterschap voor de radicaalrechtse Fitto als zoethouder voor Melloni is een slecht voorteken van pappen en nathouden van radicaal-rechts.”

Wopke Hoekstra krijgt de portefeuille klimaat en schone groei. Dat Europa stevig klimaatbeleid blijft voeren en daar de Europese industrie in meeneemt is een win voor de GroenLinks-PvdA. We strijden al lang voor groene industriepolitiek en daar gaat de Commissie nu mee aan de slag. Over Hoekstra zegt Eickhout: “We hebben ondanks onze verschillen altijd goed samengewerkt. Het wordt de uitdaging om de klimaatagenda door dit nieuwe Parlement te krijgen. We zetten deze strijd voor effectief en rechtvaardig klimaatbeleid voort. Daarnaast staat hij als Commissaris onder leiding van vicevoorzitter Ribeira, die zowel in Spanje als in Europa heeft laten zien hoe je een progressieve en rechtvaardige transitie kunt vormgeven.”

Belangrijk is ook dat de nieuwe Commissie mensen centraal stelt. “Zo geeft Von der Leyen een duidelijke opdracht om wonen weer betaalbaar te maken met een Commissaris voor wonen en energie, wat een van de eisen van GL-PvdA was. Tegelijkertijd is het teleurstellend dat er geen Commissaris meer komt voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dit mag niet betekenen dat de nieuwe Commissie minder prioriteit geeft aan een sociaal Europa.”

De komende tijd blijf GL-PvdA ook scherp op rechtsstaat. Eickhout: “Een sterke Eurocommissaris op rechtsstaat is belangrijker dan ooit met de opkomst van extreemrechts in de EU. Steeds meer regeringen roepen zomaar crises uit of ontnemen rechten van vrouwen, de LHBTQIA+ gemeenschap en migranten. De nieuwe Commissaris moet hier tegen opstaan en klaar zijn om de rechtsstaat actief te verdedigen.”

Word lid van GroenLinks en PvdA


Samen kan het: een sociaal, groen, en rechtvaardig Nederland. Een land waarin je rond kunt komen van je loon en iedereen mee kan doen. Een Nederland waarin we elkaar kunnen vertrouwen. En een samenleving waarin iedereen niet alleen gelijkwaardig is, maar waarin je ook zo wordt behandeld.

Je wordt al lid vanaf € 2 per maand. Kom dus in actie en sluit je aan bij onze beweging!