“Een nieuwe digitale koers voor Nederland”

Een nieuwe digitale toekomst - groenlinks-pvda - Barbara Kathmann

Op 16 december presenteerden leden van de Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken onder leiding van GroenLinks-PvdA Tweede Kamerlid Barbara Kathmann een baanbrekend plan: Een Nieuwe Digitale Koers voor Nederland. Van links tot rechts hebben we samengewerkt om plannen te maken om de digitale dienstverlening makkelijker te maken voor burgers, de digitale infrastructuur van de Nederlandse overheid te moderniseren, en innovatie te stimuleren. Het vormt de basis voor de grootste digitale hervormingen in de geschiedenis van de Tweede Kamer.

Aanbevelingen uit het plan

1. Toegankelijkheid als basis.

De digitale overheid wordt toegankelijk voor iedereen via één centraal portaal, met uniforme vormgeving en de toegankelijkste standaarden. Burgers worden betrokken bij het ontwerp, met extra aandacht voor mensen met een beperking. Ook krijgen burgers controle over hun gegevens, inclusief inzicht in wie deze gebruikt. Alle overheidswebsites en -apps voldoen aan de toegankelijkheidswet. Daarnaast wordt feedback op diensten vanuit loketten (Informatiepunt Digitale Overheid) en belangenorganisaties verzameld om knelpunten te signaleren en aan te pakken.

2. Betere samenwerking.


De overheid gaat centraal werken aan ICT, met één Digitale Dienst die verantwoordelijk wordt voor de infrastructuur en toetsing van projecten. Nieuwe digitale processen worden hergebruikt en technische prototypes worden verplicht bij grote projecten. Een onafhankelijke Rapporteur Digitale Overheid rapporteert jaarlijks over de staat van ICT binnen ministeries. Aanbestedingen worden toegankelijker gemaakt voor meer partijen, en nieuwe functies en salarissen maken de overheid een aantrekkelijke werkgever voor ICT’ers.

3. Bereikbare offline alternatieven.

Fysieke alternatieven blijven gegarandeerd voor burgers die moeite hebben met digitalisering. Er komt een recht op menselijk contact met de overheid. Loketten zoals bibliotheken krijgen structurele ondersteuning om hulp te bieden. Tegelijk zet de overheid in op betere digitale vaardigheden via onderwijs en cursussen, zodat meer mensen zelfredzaam worden. 

4. Betrokkenheid van de commissie.

Digitalisering wordt integraal behandeld met een gezamenlijke investeringsagenda. Er moet één Digitale begroting komen. De versplintering over ministeries maakt controleren en investeren onnodig lastig. Het streven: één investeringsagenda onder regie van de staatssecretaris Digitalisering en Koninkrijksrelaties. Om de commissie nog sterker te maken krijgen politici zonder ICT-achtergrond meer mogelijkheden om kennis op te doen. Kamerleden kunnen direct met ICT’ers over projecten spreken, en budgetten voor digitalisering worden centraal inzichtelijk gemaakt om de voortgang beter te monitoren.

 
De initiatiefnota werd gepresenteerd in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Tijdens deze presentatie gingen Tweede Kamerleden en experts in gesprek met burgers die de gevolgen van ingewikkelde dienstverlening hebben meegemaakt.

Bekijk het plan

Hoog contrast