Hoogtepunten Algemene Beschouwingen 2024

Hoogtepunten Algemene Beschouwingen 2024

APB gemist? Bekijk hier een samenvatting van alle hoogtepunten van de afgelopen dagen. Met de eigen inbreng van Frans Timmermans, scherpzinnige antwoorden, en felle debatten.

Eigen inbreng Frans Timmermans

Eigen inbreng Frans Timmermans namens GroenLinks-PvdA (zonder interrupties)

Interrupties op eigen inbreng

Dilan Yesilgöz (VVD) dacht aan Frans Timmermans uit te leggen hoe armoede in elkaar zit. Frans antwoordt: “Ga eens praten met mensen die werken voor een minimumloon.”
Geert Wilders vroeg Frans Timmermans waarom Nederlanders weinig vertrouwen hebben in de politiek. Het duidelijke antwoord: “U belazert de mensen met uw valse beloftes.”

Debat over buitenspel zetten Eerste en Tweede Kamer

GroenLinks-PvdA wil onderbouwing invoeren noodmaatregelen

Hoogtepunten Algemene Beschouwingen 2024

Géén onderbouwing invoeren noodmaatregelen

Hoogtepunten Algemene Beschouwingen 2024

GL-PvdA dient motie in tegen misbruik noodrecht

Hoogtepunten Algemene Beschouwingen 2024

Frans Timmermans vs. Geert Wilders

Frans Timmermans: "Wilders sluit meer dan een miljoen Nederlanders uit. Omdat ze een ander geloof hebben, een andere huidskleur, of ergens anders vandaan komen. Het is hooliganisme, en het ergste is dat hij daarin gesteund wordt door VVD en NSC."

Ingediende moties en amendementen

Als we het goede in elkaar aanspreken, is er geen uitdaging zo groot of we kunnen deze aan. Daarin slagen we alleen als we weer vertrouwen voelen, in onszelf en in elkaar. Maar vooral het vertrouwen dat morgen weer beter kan zijn dan vandaag.

  • Motie voor verbetering vroegpensioen

    Dakdekkers, buschauffeurs, politiemensen, het treinpersoneel en al die andere hardstwerkende Nederlanders hebben het recht om gezond de eindstreep te halen en van hun pensioen te kunnen genieten. Zij verdienen een fatsoenlijke regeling voor vroegpensioen.

    Daarom dienden GroenLinks-PvdA en SP de volgende motie in:

    • De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende, dat de Kamer eerder unaniem heeft aangegeven dat de vroegpensioenregeling volgend jaar niet mag verdwijnen;
    • van mening, dat een forse verhoging van het drempelbedrag nodig is om de regeling ook bereikbaar te maken voor mensen met lage en middeninkomens;
    • van mening, dat de vroegpensioenregeling voor onbepaalde tijd verlengd dient te worden;
    • van mening, dat de zwaarte van het werk leidend moet zijn en het daarom onwenselijk is om te gaan werken met een quotum voor het aantal mensen dat eerder kan stoppen met werken;
    • verzoekt de regering om voorafgaand aan het pensioendebat van 24 september 2024 met een voorstel te komen voor een verbeterde structurele vroegpensioenregeling;

    En gaat over tot de orde van de dag.

    Timmermans, Dijk

  • Motie tegen toepassing staatsnoodrecht op asiel

    Als het kabinet wetten maakt, dan moet dat via een normaal wetgevingsproces. Niet door het noodrecht te misbruiken en het parlement buiten spel te zetten.

    Daarom dienden GroenLinks-PvdA, D66, ChristenUnie, SP, Volt, en CDA de volgende motie in:

    De Kamer, gehoord de beraadslaging,

    • overwegende dat het kabinet voornemens is om delen van de Vreemdelingenwet buiten werking te stellen op grond van staatsnoodrecht, zonder voorafgaande goedkeuring van het parlement;
    • overwegende dat het toepassen van staatsnoodrecht het risico in zich bergt dat het (juridisch) onhoudbaar blijkt;
    • overwegende dat in het parlement en de samenleving zeer uiteenlopende opvattingen bestaan over migratie die het verdienen om zorgvuldig besproken te worden;
    • van mening dat een zorgvuldige wetsbehandeling in zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer wenselijk is;
    • verzoekt de regering om af te zien van het voornemen om artikel 111 van de Vreemdelingenwet in werking te stellen, en eventuele wijzigingen van de Vreemdelingenwet alleen via een ordentelijk wetgevingsproces voor te leggen aan het parlement,
    • spreekt uit dat de Kamer bereid is deze wetgeving met spoed te behandelen,

    en gaat over tot de orde van de dag.

    Timmermans, Jetten, Bikker, Dijk, Dassen, Bontenbal

  • Motie om het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen open te houden

    Mensen in Heerlen zetten zich onvermoeibaar in voor het behoud van het Zuyderland ziekenhuis. Zij verdienen het om gezond te zijn en gezond oud te worden. We hebben een ereschuld aan de mijnstreek en die moet worden ingelost. Houd het ziekenhuis in Heerlen volwaardig open.

    Daarom dienden GroenLinks-PvdA en SP de volgende motie in:

    De Kamer, gehoord de beraadslaging,

    • verzoekt de regering de verantwoordelijkheid te nemen om het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen volwaardig open te houden met geboortecentrum, intensive care en spoedeisende hulp en zo de belofte aan de mijnstreek na te komen;

    en gaat over tot de orde van de dag.

    Timmermans, Dijk 

  • Amendement: draai de bezuinigingen op onderwijs terug!

    Het kabinet wil zo’n 1 miljard euro per jaar bezuinigen op onderwijs, onderzoek, en studenten aan hogescholen en universiteiten. Studeren wordt hiermee onbetaalbaar voor mensen met een kleine portemonnee, banen komen op de tocht te staan, en een generatie aan wetenschappelijk talent dreigt weg te vallen. Tijdens de Algemene Beschouwingen dient GroenLinks-PvdA daarom een amendement in en roept op: draai de bezuinigingen op het onderwijs terug!

    In het amendement stellen we voor om juist te investeren in onderwijs, onderzoek, en studenten. Hiermee worden de bezuinigingen teruggedraaid. Dit betalen we door de belastingkorting voor grote bedrijven en buitenlandse aandeelhouders af te schaffen. Want deze honderden miljoenen aan belastingkortingen kunnen volgens ons beter worden geïnvesteerd in het verdienvermogen van de volgende generatie.

Factchecks

APB Factcheck: “Iedereen gaat erop vooruit”

APB factcheck: waar of onwaar

APB Factcheck: “Kamer niet buitenspel met noodwet”

APB factcheck: waar of onwaar

APB Factcheck: “Hardwerkende Nederlander krijgt lastenverlaging”

APB factcheck: waar of onwaar

APB Factcheck: “Flinke aanpak van armoede”

APB factcheck: waar of onwaar

Kamergenoten

Onze nieuwe Kamerleden nemen je mee voor een kijkje achter de schermen tijdens hun eerste Algemene Politieke Beschouwingen.

Word lid van GroenLinks en PvdA


Samen kan het: een sociaal, groen, en rechtvaardig Nederland. Een land waarin je rond kunt komen van je loon en iedereen mee kan doen. Een Nederland waarin we elkaar kunnen vertrouwen. En een samenleving waarin iedereen niet alleen gelijkwaardig is, maar waarin je ook zo wordt behandeld.

Je wordt al lid vanaf € 2 per maand. Kom dus in actie en sluit je aan bij onze beweging!