‘Geen Nederlandse wapenonderdelen voor aanvallen Israël op Palestijnse burgers’

We moeten voorkomen dat Nederland in de toekomst weer wapens levert aan Israël die ze inzet voor de aanvallen op onschuldige Palestijnse burgers.

De coalitie van NSC, VVD, BBB en PVV wil weer gaan bijdragen aan ernstige schendingen van het oorlogsrecht in Gaza door Israël. GroenLinks-PvdA deed vandaag daarom samen met D66 een voorstel in de Tweede Kamer. Om vast te leggen dat Nederland ook in de toekomst geen wapenonderdelen meer levert die Israël kan inzetten in Gaza en de Palestijnse gebieden. Helaas werd het voorstel weggestemd.

Op dit moment mag de Nederlandse staat geen wapenonderdelen leveren die Israël kan inzetten in Gaza en de Palestijnse bezette gebieden. Het gerechtshof in Den Haag heeft namelijk geoordeeld dat er een te groot risico is op schending van het humanitaire oorlogsrecht.

Het kabinet wil dit alleen niet accepteren. Daarom gaan de coalitiepartijen tegen deze uitspraak in. Als het aan dit kabinet ligt, gaat Nederland namelijk zo snel mogelijk weer door met de levering van de wapenonderdelen.

Deze oorlog móet stoppen

Het is amper te geloven dat NSC, VVD, BBB en PVV dit willen, terwijl al meer dan 40.000 burgers in Gaza zijn gedood. De rest van de mensen moet zien te overleven in extreem onmenselijke omstandigheden. We moeten ons als Nederland hardmaken voor een staakt-het-vuren. Deze oorlog móet stoppen.

Daarom hebben wij vandaag samen met D66 een voorstel gedaan in de Tweede Kamer om vast te leggen dat Nederland ook in de toekomst geen wapenonderdelen meer levert die Israël kan inzetten in Gaza en de Palestijnse gebieden.

Helaas is het voorstel weggestemd, er was geen meerderheid voor.

Wij geven niet op.

Wij geven niet op. GroenLinks-PvdA blijft voorstellen doen om de Nederlandse staat én de coalitie van gedachten te laten veranderen. Want er moet een staakt-het-vuren komen. NU.