nieuwe leden - portret fotos lichtere versie

Nieuwe leden over hun idealen, hoop en strijdbaarheid

Soms lijkt het wel alsof heel Nederland rechts stemt. Maar de cijfers vertellen ook een ander verhaal. Na de verkiezingen is er onder de oppervlakte een tegenbeweging op gang gekomen. Een beweging van mensen die zegt: er is een alternatief. Sinds november zijn al meer dan 10.000 mensen lid geworden van GroenLinks of PvdA. Wij vroegen een aantal van hen waarom.

Albert, 73 jaar
“Ik ben ontzettend geschrokken van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen en ben daarom begin januari lid geworden. Dat een politicus van een partij zonder leden zo veel macht kan krijgen in Nederland. Dat is echt een grote schrik. Na de uitslag dacht ik bij mezelf: “wat doe jij nu eigenlijk? Je praat wel over politiek, je bent wel politiek geëngageerd, maar je bent niet lid van een politieke partij.” Ik voelde mij ineens de zwijgende meerderheid en dat bevredigt niet helemaal.

De stap om in actie te komen is belangrijk. Dat ontdekte ik vorig jaar bij het onderwerp klimaat, iets dat mij ontzettend aangaat. Dankzij mijn kleinkinderen. Toen ben ik lid geworden van Extinction Rebellion. Ik merkte dat de stap om lid te worden en, ook al is het op klein niveau, actie te voeren dat je verandering teweeg kunt brengen. Je bent ergens onderdeel van. En dat deed mij persoonlijk heel goed. Toen dacht ik: dat moet ik ook voor een politieke partij doen.

Ik ben niet de jongste meer. Ik ben een kind van de jaren 50. Ik vind het nog steeds schrikbarend hoe snel een maatschappij een andere kant op kan kantelen. Het gebeurt gewoon waar je bij staat. Maar ik wil mij daartegen verzetten. We gaan niet meer terug naar de jaren 50. Want dat willen mensen aan die kant van het politieke spectrum. Dat laat ik echt niet gebeuren.

Ik ben benieuwd naar hoe de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA is. Ik vind dat we een grote links-progressieve beweging moeten worden. En ik ben benieuwd hoe die twee groepen elkaar vinden. Ik ga met mensen van de partij in gesprek over hoe ik politiek actief kan worden. Dat is mij langzamerhand wel duidelijk; Ik moet dat lokaal doen. Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar dat ga ik uitzoeken. Ik wil in de actie stand dat is voor mij belangrijk. Ik wil iets doen!”

Shreya, 20 jaar
“Ik ben in januari lid geworden, omdat ik vind dat Nederland de linkse kant op moet gaan. Rechts is al zo lang aan de macht en kijk wat het met het land heeft gedaan. Ongelijkheid is gegroeid, er is een wooncrisis… Ik vind dat de zwaarste lasten door de sterkste schouders gedragen moeten worden.

Na de verkiezingsuitslag was ik enorm teleurgesteld in Nederland. Ik zie zo veel hoop om me heen. GroenLinks-PvdA was bijna de grootste. Ik had echt het gevoel dat dat ging lukken. Ik dacht dat Nederland eindelijk een stukje linkser zou worden, maar dat was uiteindelijk niet zo. Het doet ook gewoon pijn.

Ik ben nu 20 jaar en ik wil over een paar jaar ook gewoon een huis kunnen kopen met een normaal salaris. Ik wil mijn studieschuld kunnen afbetalen. Die rente blijft nu alleen maar stijgen. Ik wil verbinding in de samenleving. Iedereen polariseert zo. Alles draait om geld, terwijl de mens centraal zou moeten staan. Daar maak ik me wel zorgen om.

Ik ben lokaal actief geworden om ook te laten zien dat ik echt klaar ben om dingen aan te pakken en mijn bijdrage te leveren. Ik hoop gewoon meer betrokken te zijn bij wat er allemaal gebeurt in de politiek en in de partij. Want dat gaat mij allemaal aan. Politiek heeft altijd met jou te maken, elke dag, elke minuut.”

Lars, 22 jaar
“Ik heb de laatste twaalf jaar in de Verenigde Staten gewoond en ben net na de verkiezingen terug verhuisd naar Nederland. Je ziet al jaren dat radicaal-rechts een opmars maakt in Europa en ook in de VS. En toch dacht ik dat dat in Nederland niet zou gebeuren. Dat een kwart van de zetels naar de PVV is gegaan is echt schrikbarend. Dus toen ben ik in februari lid geworden om actiever te zijn.

Ik ben altijd echt links en progressief geweest en GroenLinks-PvdA past als partij bij mijn idealen. Door lid te worden, hoop ik een grotere bijdrage te kunnen leveren. Ik ga mij inzetten als vrijwilliger bij evenementen, ben actief geworden binnen de jongerenorganisatie. Ik wil graag mijn steentje bijdragen voor een groener, roder Nederland.”

Gerben, 29 jaar
“Ik heb altijd GroenLinks of PvdA gestemd. Toen de samenwerking tussen de twee partijen steeds meer werd opgezocht, en de leden ook gevraagd werden wat ze daar nou van vonden, heb ik voor mezelf de knoop doorgehakt en ben ik lid geworden.

Ik maak me voornamelijk zorgen om de versplintering in Nederland en ook in Europa. Ik vind het sterk dat GroenLinks en PvdA zich daarin juist opzoeken om die versplintering tegen te gaan. Ook maak ik me ernstig zorgen om het klimaat. Niet alleen om de ecologische redenen maar ook omdat het klimaat over zoveel meer gaat. Zoals bestaanszekerheid, het heeft grote impact op de levens van zoveel mensen dat we het echt niet meer uit kunnen stellen.”

Roel, 19 jaar
“Ik ben een aantal dagen na de verkiezingen lid geworden. Ik was al lid van GroenLinks, maar heb mezelf ook aangesloten bij PvdA om de fusie te steunen. Ik vind linkse samenwerking enorm belangrijk. Zo kunnen we samen een sterk geluid vormen en werken naar een sociaal-democratisch en groener Nederland.

Ik maak me zorgen om de verrechtsing van Europa en van Nederland. We gaan steeds minder naar elkaar omkijken en focussen steeds meer op onszelf. Iedereen kijkt naar hun eigen welvaart inplaats van de landelijke welvaart. Terwijl ik juist vind dat we allemaal een steentje bij moeten dragen aan de gezamenlijke welvaart. Dat is iets waar ik strijdbaar voor ben en mezelf voor blijf inzetten. Binnen de partij is het gezellig met elkaar. We zijn het misschien niet altijd helemaal eens, maar dat is goed. Juist door die wrijving komen we samen vooruit.”

Julia, 25 jaar
“Ik ben een uurtje na de exitpoll lid geworden. De verkiezingsuitslag zette me er toe om lid te worden. Het land gaat nu een kant op waar ik echt niet achtersta. Ik maak me zorgen om dingen die we nu heel vanzelfsprekend vinden, zoals het gelijk behandelen van mensen. Dat is iets waar we nu met de PVV ons grote zorgen om moeten maken. Ik wil GroenLinks-PvdA steunen in de hoop dat we mensen weer kunnen vertellen dat de democratische rechtsstaat en de beginselen daarvan ontzettend belangrijk zijn.

We hebben een heel goed verhaal. Een veel beter verhaal dan de PVV. We staan ergens voor. We bieden oplossingen. De PVV kan alleen maar schreeuwen. Nu ik lid ben hoop ik een manier te vinden om ons verhaal beter uit te dragen aan het land. Zodat mensen dat weer gaan voelen.

Wat mij hoop geeft is dat de beweging zo groot is. Er zijn nog steeds mensen die geloven in een sociale en groene beweging. Die geloven in het feit dat je mensen gelijk moet behandelen. Dat je mensen in nood hulp biedt. Die mensen zijn allemaal klaar om daarvoor te vechten. Dat geeft mij hoop.”

Sluit je ook aan bij de grootste democratische beweging van Nederland. Word lid.