Waarom we de Palestijnse hulporganisatie UNRWA moeten blijven steunen

Kinderen in Palestina

UNRWA van de VN is de enige hulporganisatie voor Palestijnen die nog enigszins overeind staat. De organisatie is essentieel voor het leveren van basisvoorzieningen zoals voedsel en onderdak in onder meer Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Het VN-agentschap werd 75 jaar geleden opgericht om Palestijnse vluchtelingen te ondersteunen, en staat steeds meer onder druk. Israël pleit zelfs voor de complete ontmanteling, omdat medewerkers van UNRWA betrokken zouden zijn bij Hamas.

Ondertussen is door onderzoeken van zowel de VN als de Europese Commissie duidelijk geworden dat deze beschuldigingen nergens op gestoeld waren.

Geld stoppen?

De verdachtmaking en intimidatie door Israël gaan hand in hand met een massale lobbycampagne om financiering van UNRWA tegen te houden. Het is ongekend dat een deel van het Europees Parlement zich nog steeds voor de agenda van Netanyahu laat lenen.

Geld stoppen? Dat komt neer op collectieve straf voor alle Palestijnen en Palestijnse vluchtelingen die afhankelijk zijn van UNRWA. En dat zijn er veel. Gezien de ongekende humanitaire noodsituatie als gevolg van het extreme geweld, is het essentieel dat de steun volop overeind blijft