Zojuist presenteerde oud-ECB-president Mario Draghi zijn langverwachte rapport over het Europese concurrentievermogen. Draghi pleit voor een gezamenlijke aanpak om de Europese economie innovatiever, groener en minder afhankelijk te maken. Wat ons betreft raakt dit rapport de juiste snaren en moeten we hier snel mee aan de slag.
Draghi legt pijnlijk bloot voor wat voor gigantische uitdagingen Europa staat. Hij maakt korte metten met rechts vingerwijzen naar klimaatbeleid of een teveel aan regels.
Europa wordt hard geraakt door een wereldwijde concurrentiestrijd om nieuwe groene technologie en hoge energieprijzen
We hebben juist een sterker Europa nodig om de economie te moderniseren en verduurzamen, niet minder. Dat lukt niet zonder nieuwe plannen en investeringen. Europa heeft werk te doen.
Zwaar weer
De Europese industrie verkeert in zwaar weer. Productie daalt en investeringen haperen. Europa wordt hard geraakt door een wereldwijde concurrentiestrijd om nieuwe groene technologie en hoge energieprijzen.
Om te kunnen concurreren met de Chinese en Amerikaanse industrie én onze welvaart en banen te beschermen, moeten we ons industriebeleid fundamenteel hervormen.
Verouderde technologieën
Draghi bevestigt dat we in Europa keuzes zullen moeten maken om ons concurrentievermogen niet te verliezen. Geld blijven pompen in verouderde technologieën vormt een bedreiging voor ons concurrentievermogen.
Het wordt duidelijk dat Europa niet wegkomt met bezuinigingen en vrekkigheid
Inzetten op alles betekent inzetten op niets. Eenduidige strategische keuzes, meer Europese coördinatie, gemeenschappelijke Europese investeringen in vergroening en nieuwe technologie, het ondersteunen van groene koplopers en een versterking van de sociale agenda zijn broodnodig.
Marshallplan
Het rapport onderschrijft de urgentie van nieuwe investeringen en maakt de vergelijking met het Marshallplan. Het wordt duidelijk dat Europa niet wegkomt met bezuinigingen en vrekkigheid, maar dat juist nieuwe publieke investeringen noodzakelijk zijn om het gat met China en de VS te dichten.
We moeten dan ook daad bij het woord voegen met gezamenlijk Europees geld. Het nieuwe kabinet doet er goed aan om het rapport van kaft tot kaft te lezen.