Vandaag stemde het Europees Parlement voor uitstel van de inwerkingtreding van de ontbossingswet. De wet moet een einde maken aan wereldwijde ontbossing die veroorzaakt wordt door Europese consumptie. GroenLinks-PvdA Europarlementariër Bas Eickhout: “Vandaag wilde de christendemocraten met behulp van extreemrechts een politieke kamikaze-actie plegen. In deze onzekere en onstabiele tijden hebben burgers en bedrijven zekerheid en duidelijkheid nodig, geen politieke spelletjes. Als we in Europa grote problemen willen oplossen moeten we bouwen aan een stabiele pro-Europese coalitie, niet de bijl zetten aan de basis van goed bestuur.”
De wet werd eerder met grote meerderheid aangenomen in het Europarlement en door EU-landen, maar de Commissie heeft onvoldoende gewerkt aan de uitwerking van de nieuwe regels en stelde daarom onlangs een jaar uitstel voor. Eickhout: “Wij waren al niet blij met uitstel, want uitstel beloont de achterblijvers alleen maar. De wet moet echter wel te implementeren zijn en daar heeft de Commissie echt steken laten vallen. Daar viel dus over te praten.”
Verliezende strategie
Hoewel daarom politiek was afgesproken om alleen te stemmen over uitstel en de wet niet ook nog te wijzigen en af te zwakken, grepen de christendemocraten de stemming aan om politiek mee te bedrijven. Zij gokten erop dat zij de wet met behulp van radicaalrechts konden afzwakken. Zo wilde ze nóg een extra jaar uitstel en grote uitzonderingen inbouwen. Eickhout: “De dagen voor de stemming werd duidelijk dat dit een verliezende strategie was, zelfs het Hongaars voorzitterschap keerde zich tegen de voorstellen. Om politiek gezichtsverlieste voorkomen hebben ze daarom de meeste wijzigingsvoorstellen ingetrokken, twee uur voor de stemming. Daarmee werd dit een ongekend en vooral een onverantwoordelijk proces.”
Wanneer gaat de ontbossingswet in?
De EU-landen hadden al eerder ingestemd met een uitstel van handhaving van 12 maanden, ook het parlement gaat daar nu mee akkoord. Eickhout: “Hoewel de ergste verdere aanpassingen die de christendemocraten wilden doen van tafel zijn gehaald, zijn er wel nipt wijzigingen aangenomen. Daarom moeten nu toch onderhandelingen met de EU-landen worden geopend. Dat is echt onverantwoordelijk, want onder de huidige situatie moet de Commissie vanaf begin volgend jaar de wet gaan handhaven. Met nog luttele weken te gaan weten bedrijven niet goed waar ze aan toe zijn. Daarom verwacht ik dat ook die afzwakkingen het niet zullen halen en dit hele circus niet alleen onverantwoordelijk, maar ook onnodig was.”