Geef leerkrachten, verpleegkundigen en politieagenten voorrang met woning

Geef leerkrachten, verpleegkundigen en politieagenten voorrang met woning


Startende leerkrachten en verpleegkundigen, boa’s en politieagenten in opleiding moeten voorrang krijgen bij het vinden van een woning, vindt GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop. Dat voorstel deed hij dinsdag op de eerste dag waarop in de Kamer gedebatteert wordt over de begroting Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

De Hoop doelt met zijn voorrangsregeling op de twintig kwetsbaarste wijken in Nederland, waar momenteel het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid loopt. Dat behelst een langjarige inzet van het Rijk om samen met gemeenten en andere lokale partijen de leefbaarheid en veiligheid op orde te krijgen en de bewoners weer perspectief te bieden, al stopt de financiering na dit jaar.

Juist in kwetsbare wijken is het lerarentekort het grootst

Het gaat De Hoop dus niet alleen om de verdere financiering van het programma. Hij wil ook voorrang voor mensen met een maatschappelijk beroep, “zodat die wijken ook zichtbaar verbeteren”. De Hoop wijst erop dat juist in kwetsbare wijken bijvoorbeeld het lerarentekort het grootst is: “Je wilt echt dat ook zij zich vestigen in die wijken. Dat verbetert de balans en versterkt de sociale cohesie.”

De Hoops plan heeft in eerste instantie betrekking op woningen die vrijkomen in het huursegment, waarvan de helft dan naar die maatschappelijk beroepsgroepen gaat. In tweede aanleg moeten er ook meer sociale huurwoningen gebouwd worden in Nederland.

Word lid van GroenLinks en PvdA


Samen kan het: een sociaal, groen, en rechtvaardig Nederland. Een land waarin je rond kunt komen van je loon en iedereen mee kan doen. Een Nederland waarin we elkaar kunnen vertrouwen. En een samenleving waarin iedereen niet alleen gelijkwaardig is, maar waarin je ook zo wordt behandeld.

Je wordt al lid vanaf € 2 per maand. Kom dus in actie en sluit je aan bij onze beweging!