Kandidaat Europees Parlement: Tineke Strik
5

Tineke Strik

Woonplaats
Dodewaard
Functie(s)
Europarlementariër GroenLinks, hoogleraar burgerschap en migratierecht aan de Radboud universiteit, voorzitter klachtencommissie VluchtelingenWerk Oost-Nederland
Volg mij op

Met volle kracht wil ik blijven knokken voor rechtvaardigheid. Een humaan geluid is nodig, harder dan ooit.

Na vijf actieve jaren in het hart van de Europese democratie, sta ik te popelen om mijn ervaring en successen uit te bouwen in de komende termijn. Met een gevoel van urgentie: de rechtsstaat en verworven mensenrechten staan in veel landen onder druk. Ook in Nederland zijn ze niet vanzelfsprekend, zeker na de laatste verkiezingen. Europese landen schuiven hun verantwoordelijkheid voor vluchtelingen af met pushbacks en schimmige deals met dictators. Als wereldspeler verliest de EU rap aan geloofwaardigheid. De ene mensenrechtenschending wordt scherp veroordeeld, waar de andere oogluikend wordt toegestaan of zelfs mee veroorzaakt.

Migratie en mensenrechten

Dat drijft me ten diepste om het tij te helpen keren, als politicus en jurist, maar bovenal als mens. Ik strijd voor een Europa waarin rechtvaardigheid en Europese waarden leidend zijn en niemand wordt buitengesloten. Met rapporten over Frontex, migratiedeals en de rechtsstaat in Polen bracht ik dat doel een klein stukje dichterbij. Dat kan en doe ik niet alleen: ik werk samen met talloze mensenrechtenverdedigers, advocaten, journalisten en hulpverleners die het grimmige politieke klimaat elke dag ervaren. Samen tonen we weerbaarheid tegen het oprukkende rechts-populisme, komen we op voor de kwetsbaarste mensen en de Europese waarden.

Met volle kracht door

Netwerken en wortels in alle delen en lagen van Europa maken mij effectief. Ik was twaalf jaar lid van de Eerste Kamer en het parlement van de Raad van Europa, waarvoor ik vaak rapporteerde over situatie van vluchtelingen. Mijn ervaring als wethouder, bij de Tweede Kamer, VluchtelingenWerk en de rechterlijke macht geeft mij snel inzicht in de effecten van wetsvoorstellen in de praktijk. Ook heb ik veel profijt van mijn wetenschappelijke kennis, waarmee ik de Commissie scherp kan bevragen en collega’s effectief kan overtuigen. Ik wil niets liever dan met volle kracht doorgaan. Het werk lijkt nog maar net begonnen, en een humaan geluid is nodig, harder dan ooit.

De kandidatencommissie over Tineke Strik

Tineke Strik is een absolute autoriteit in het Europese debat als het gaat om de rechtstaat, asiel en migratie. Mede op basis van haar wetenschappelijke achtergrond als hoogleraar Burgerschap & Migratierecht heeft ze enorm snel een stevige positie bemachtigd in het Europees Parlement. Daarmee boekte ze in de bescherming van mensenrechten belangrijke resultaten in een tijd waar deze rechten niet langer vanzelfsprekend zijn.

Ook in moeilijke omstandigheden heeft Tineke laten zien dat ze steeds doorgaat met strijden voor de democratie en de rechtstaat. Ze blijft daarbij met overtuiging staande – ook bij stevige politieke tegenwind – vanuit een diepgevoelde betrokkenheid bij kwetsbare groepen mensen.
Tineke heeft een schat aan ervaring op verschillende politieke speelvelden en weet daardoor het Europese beleid direct te verbinden met nationale en lokale politiek. Zo heeft ze zich ook in het Nederlandse publieke debat positie weten te verwerven.

De kandidatencommissie draagt dan ook met veel enthousiasme en vertrouwen Tineke voor op plek 5 van de lijst van GroenLinks-PvdA.