Partijvergelijker

GroenLinks-PvdA of SP

GroenLinks-PvdA en de SP kunnen elkaar goed vinden op sociale thema’s. Zo willen we hetzelfde op het gebied van zorg en bestaanszekerheid. We kijken anders naar linkse samenwerking en de aanpak van de klimaatcrisis.

Marktwerking uit de zorg
Minimumloon fors verhogen
Ambitieuze klimaatplannen
Plannen onafhankelijk laten doorrekenen
Meer Europese samenwerking
Samenwerken in één sterke linkse beweging
Andere partij vergelijken

GroenLinks-PvdA en de SP

Overeenkomsten: effectief bestaanszekerheid vergroten 

GroenLinks-PvdA en de SP kunnen elkaar goed vinden op sociale thema’s. We willen de marktwerking uit de zorg halen, de armoede aanpakken en het minimumloon fors verhogen. Op deze thema’s werken we dan ook graag en succesvol samen. 

Meer bestaanszekerheid voor lage inkomens is voor GroenLinks-PvdA en de SP allebei belangrijk. Om er zeker van te zijn dat onze plannen effectief én haalbaar zijn, laat GroenLinks-PvdA de plannen doorrekenen door het CPB. Zo weten we zeker dat onze plannen de mensen helpen die dit het hardst nodig hebben. De SP heeft het verkiezingsprogramma niet laten doorrekenen. 

Verschillen: klimaatambitie 

Een ander verschil is de aanpak van de klimaatcrisis. GroenLinks-PvdA is voor ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid en maakt daarvoor stevige keuzes. We schaffen fossiele subsidies af en investeren flink in verduurzaming en schone energie. De SP is terughoudender met klimaatmaatregelen. Zo wil de partij de accijns op benzine laag houden en subsidies voor verduurzaming schrappen. Wat ons betreft schuif je de klimaatcrisis hiermee vooruit in plaats van dat je hem aanpakt. 

Verder is een sterk, solidair en groen Europa voor GroenLinks-PvdA de beste manier om problemen als klimaatverandering en belastingontwijking aan te pakken. De SP is daar terughoudender in. 

Verschillen: linkse samenwerking 

GroenLinks-PvdA en de SP kijken verschillend naar linkse samenwerking. Waar we als GroenLinks en PvdA onze krachten hebben gebundeld, omdat we weten dat we samen meer bereiken dan alleen, heeft de SP de samenwerking afgehouden. De SP doet niet mee aan het linkse blok en spreekt zich ook uit tegen verdere samenwerking. 

Kom je er nog steeds niet uit? Stuur ons dan een appje! 

Esmah Lahlah op campagne in Tilburg

Vandaag zijn de verkiezingen!

We hebben de kans om Nederland weer vooruit te brengen, en echt aan de slag te gaan. Samen kan het!

Stem 22 november op GroenLinks-PvdA