Partijvergelijker

GroenLinks-PvdA of D66

GroenLinks-PvdA en D66 zien allebei de urgentie van de klimaatcrisis en stellen een daadkrachtige aanpak voor. Ook spreken we ons allebei uit tegen polarisatie en haat. We strijden voor een geëmancipeerde economie waarin iedereen gelijke waardering krijgt ongeacht hun gender. We verschillen vooral op sociaaleconomisch gebied. Zo willen wij af van de marktwerking in de zorg en de woonsector.

Meer Europese samenwerking
Investeren in beter onderwijs
Reguleren vrije huursector tot 1500 euro
Verlagen eigen risico zorgverzekering
Tandarts terug in basispakket zorgverzekering
Tochtkorting voor slecht geïsoleerde woningen
Andere partij vergelijken

GroenLinks-PvdA en D66

Overeenkomsten: een sterk en groen Europa 

GroenLinks-PvdA en D66 kunnen elkaar vooral vinden op progressieve thema’s. Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor gelijke kansen. Daarom investeren wij net als D66 meer geld in het onderwijs om de kwaliteit te verbeteren. Ook zetten we ons in voor een sterk, solidair en groen Europa. Frans Timmermans heeft als Eurocommissaris voor Klimaat gezorgd voor meer klimaatambitie in Europa met de Green Deal en de Natuurherstelwet. In onze plannen voor het klimaat tonen we meer ambitie dan D66 door de CO2-uitstoot in 2030 terug te dringen met 65%. 

Verschillen: een eerlijke economie 

GroenLinks-PvdA en D66 verschillen vooral op sociaaleconomisch gebied. Wij willen af van de marktwerking in de zorg en de woonsector. Daarvoor komen we met concrete maatregelen: we brengen de tandarts bijvoorbeeld weer terug in het basispakket van jouw zorgverzekering. GroenLinks-PvdA wil lage en middeninkomens meer zekerheid geven. Daarom verhogen we het minimumloon naar 16 euro en laten we de bijstand en AOW meestijgen. Ook willen wij huren tot 1500 euro reguleren, zodat je niet te veel betaalt voor je woning. Hierin gaan we verder dan D66. 

Verschillen: progressieve samenwerking 

Een ander verschil is onze voorkeur voor linkse en progressieve samenwerking. Bij de laatste formatie koos D66 in plaats van progressieve samenwerking voor een conservatief en rechts kabinet met VVD, CDA en CU.

Kom je er nog steeds niet uit? Stuur ons dan een appje! 

Esmah Lahlah op campagne in Tilburg

Vandaag zijn de verkiezingen!

We hebben de kans om Nederland weer vooruit te brengen, en echt aan de slag te gaan. Samen kan het!

Stem 22 november op GroenLinks-PvdA