Kandidaat Europees Parlement: Ufuk Kahya
8

Ufuk Kâhya

Woonplaats
's-Hertogenbosch
Functie(s)
Voorzitter Jeugdfonds Sport & Cultuur ’s-Hertogenbosch-Vught
Volg mij op

Échte gelijke kansen voor elke Europeaan.

Werken aan bestaanszekerheid voor iedere Europeaan, het stoppen van klimaatverandering én het onderhouden van de democratie – zodat iedereen in vrede en veiligheid zichzelf kan zijn. Daar wil ik de komende jaren graag aan werken in het Europees Parlement. 

Gelijke kansen

Jongeren die met een open blik de wereld willen bestormen. Voor hen wil ik meer mogelijk maken. Dat is wat ik heb gedaan als vrijwilliger, politicus en professional, en dat zal ik blijven doen. Ook in Europa. De afgelopen jaren heb ik met veel toewijding en plezier een actieve rol vervuld voor GroenLinks. Eerst als raadslid in Den Bosch, daarna als wethouder. Daarin heb ik steeds rood en groen proberen te verbinden. Voor mij horen die twee onlosmakelijk bij elkaar. En ik heb gewerkt aan talentontwikkeling voor iedereen. Door bijvoorbeeld het realiseren van de Bossche Gelijke Kansen Community. Ruim honderd partners werken daarin samen om duizenden kinderen nieuwe mogelijkheden te geven om hun talent te kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Van Atlanta naar Brussel

Mijn ervaring als trainee in het Amerikaanse Congres en als programmaleider van een civil rights-programma in Atlanta hebben mijn gevormd. Daar leerde ik van Congressman John Lewis hoe het verschil te maken: door rechtvaardigheid na te jagen van de straat tot in het parlement. Die kans kreeg ik ook als lid van het Europese Comité van de Regio’s in Brussel. Als vicepresident van de Groenen in het Comité heb ik succesvol het MBO en de ambachten kunnen toevoegen aan de Europese innovatieagenda. We hebben de stem van jongeren ook na het Europese Jaar van de Jeugd een vaste plek kunnen geven in beleidsvorming. En we hebben expliciete verbindingen gemaakt tussen duurzaamheid en Europees sociaal beleid. Dat verschil wil ik blijven maken in het Europees parlement om zichtbare resultaten te boeken voor elke Europeaan.

De kandidatencommissie over Ufuk Kâhya

Ufuk weet als geen ander groene en rode thema’s op natuurlijke wijze met elkaar te verbinden. Als wethouder in Den Bosch heeft Ufuk Kâhya zich bewezen als effectief en bevlogen bestuurder. Met hart voor gelijkheid en gezondheid in de stad, en oog en oor voor de inwoners, heeft hij veel weten te realiseren.

Al vanuit de lokale politiek was Ufuk internationaal geëngageerd en gepassioneerd over de kracht van Europese politiek. Als lid van het Europese netwerk van wethouders en raadsleden maakte hij voortdurend de vertaalslag van lokaal naar Europees niveau. Hij viel op door zijn snelle begrip en soepele werkwijze, wat hem tot een gerespecteerd lid van het netwerk maakte.

Ufuk brengt een schat aan politieke ervaring en expertise mee op het gebied van sociaal beleid, kunst & cultuur en internationale betrekkingen. Gecombineerd met zijn creatieve denkkracht en politiek strategische kunde kan hij echt een verschil gaan maken in het Europees Parlement. Vandaar dat wij hem met overtuiging voordragen op plek 8 van de lijst van GroenLinks-PvdA.