Kandidaat Europees Parlement: Thijs Reuten
6

Thijs Reuten

Woonplaats
Zaandam
Functie(s)
Europarlementariër PvdA
Volg mij op

De ziel van Europa is dat wij democratieën zijn.

De afgelopen drie jaar heb ik mij als Europarlementariër met hart en ziel ingezet voor democratie en tegen autocraten, voor mensenrechten en tegen onderdrukking, voor een zelfverzekerd en weerbaar Europa en tegen de makelaars in angst. De ziel van Europa is dat wij democratieën zijn. Graag knok ik met en namens u nog vijf jaar door in Europa om die ziel, onze waardengemeenschap, door te kunnen geven aan volgende generaties.

Achtergrond

Ik groeide op in een warm gezin met een Italiaanse moeder, een Limburgse vader en mijn zusje Thekla. In Amsterdam studeerde ik internationale betrekkingen en werd ik onder meer gemeenteraadslid en later bestuurder in Amsterdam-Oost. Daar leerde ik hoe je door samenwerken, verbinding zoeken en soms out of the box te denken, dingen voor elkaar krijgt. En ik leerde altijd oog en oor te hebben voor wie weggedrukt wordt of zelf geen stem heeft.

Mijn visie voor Europa

De Russische agressieoorlog is niet alleen een letterlijke aanval op onze waardengemeenschap, maar onderstreept ook de geopolitieke noodzaak van een krachtige en versterkte Europese samenwerking, inclusief landen die daar nu nog niet bij horen maar dat wel graag willen. In de eerste plaats om op ons eigen continent vrede, welvaart en stabiliteit te organiseren, maar ook om als blok in de wereld onze belangen en waarden te kunnen verdedigen. Een sterk en zelfverzekerd Europa beschermt: dat is een Europa van de mensen, niet van de markt. Dat is een Europa van eerlijk loon en fatsoenlijk werk, waar je ook bent. En dat is een Europa dat verantwoordelijkheid neemt om een leefbare planeet door te geven.

En het goede nieuws is dat we al lang weten hoe het moet en wat er voor nodig is, we moeten het alleen willen en doen.

De kandidatencommissie over Thijs Reuten

Thijs Reuten is een ervaren volksvertegenwoordiger, lokaal en internationaal, en weet effectief het sociaaldemocratische verhaal in Europa en Nederland te verkondigen. Als Europarlementariër heeft hij in korte tijd – ondanks dat hij halverwege de termijn instroomde – een sterke en zichtbare rol aangenomen binnen de S&D-groep, waar hij zich onder andere hard maakt voor het verdedigen van de rechtstaat. In Thijs ziet de commissie een kandidaat met veel energie en overtuigingskracht die de komende 5 jaar nog veel kan bereiken in het Europees Parlement. De kandidatencommissie is daarom vereerd om Thijs voor te mogen dragen op plek 6 van de lijst.