Kandidaat Europees Parlement: Mohammed Chahim
2

Mohammed Chahim

Woonplaats
Helmond
Functie(s)
Europarlementariër PvdA, vice-voorzitter sociaaldemocratische fractie Europees Parlement
Volg mij op

De groene transitie is onze kans om Europa in een veel socialere richting te duwen.

Tijdens de jaarlijkse autorit als kind van Helmond naar het Marokkaanse Fès, zag ik vanaf de achterbank Europa in al haar facetten. De verschillende talen, de mensen en prachtige landschappen. Ik zag dat Europa veel goeds bracht, maar ondertussen weet ik ook dat we Europa niet voor lief moeten nemen. Dat we er constant aan moeten blijven werken.

Achtergrond

Ik groeide op in een gezellig gezin, in een typische arbeiderswijk in Helmond. Aan de Universiteit van Tilburg studeerde ik econometrie. Na mijn promotie ging ik aan de slag bij TNO in Delft en later in Den Haag met een focus op duurzaamheid, energie en circulaire economie.

In 2019 werd ik lid van het Europees Parlement. Als vice-voorzitter voor de Europese sociaaldemocraten heb ik gewerkt aan ambitieus klimaatbeleid, lagere energieprijzen en gezonde natuur. Ik doe mijn werk met veel enthousiasme, een gezonde portie Helmondse bluf en altijd vanuit de inhoud zoals ik als wetenschapper gewend ben.

Mijn visie voor Europa

Er zijn prachtige oplossingen om van vergroening een sociaal succesverhaal te maken. We hebben geen mirakeloplossingen nodig, wel goed beleid, visie en hoop. Want verandering zonder hoop leidt tot chaos. Met investeringen in nieuwe technologieën en groene industrie kunnen we van Europa een groene gids maken in de wereld. De groene transitie is onze kans om Europa in een veel socialere richting te duwen.

Nederland en Europa veranderen in sneltempo, maar voor wie? Er wordt ons wijsgemaakt dat we moeten kiezen. Tussen boeren of natuur, woningen bouwen of windmolens of tussen een sterke economie of hogere lonen. En terwijl wij voor die valse keuze staan, gaan huisjesmelkers, oliemaatschappijen en CEO’s van supermarktketens met geld, subsidies en recordbonussen lopen. Boeren en natuur gaan hand in hand. We kunnen woningen bouwen én windmolens. En hogere lonen, maken onze economie sterker, niet zwakker.

De kandidatencommissie over Mohammed Chahim

De commissie draagt met genoegen Mohammed Chahim voor als eerste PvdA’er op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. Mohammed is een enorm bevlogen kandidaat die in de afgelopen jaren zijn talent heeft laten zien op groene en rode thema’s in het Europees Parlement. Mohammed onderscheidt zichzelf door een enorme drive en toegankelijkheid, waarmee hij de grote thema’s die Europa in haar greep houden vertaalt naar het dagelijks leven van Nederlanders en andere Europeanen. Mohammed was in zijn eerste termijn direct gezichtsbepalend en zeer invloedrijk, niet alleen binnen de S&D, maar in het gehele Europees Parlement. De commissie is verheugd dat hij als Europarlementariër toonaangevende politiek wil
blijven bedrijven namens onze lijst.