Kandidaat Europees Parlement: Marius Troost
14

Marius Troost

Woonplaats
Amsterdam
Functie(s)
Senior Beleidsadviseur, Both ENDS
Volg mij op

Ik wil de brug slaan tussen activisme en de Brusselse werkelijkheid.

Ik wil in het Europees Parlement een geluid van actie en optimisme laten horen tegenover de conservatieve wind die waait in Europa. Daarbij hoort knalgroen en donkerrood klimaat-, milieu- en mensenrechtenbeleid. Mijn generatie weet heel goed waar het misgaat, maar de oplossingen vragen wel om harde keuzes van Europese overheden. Hier heb ik me de afgelopen jaren dan ook voor ingezet als lobbyist bij internationale milieu- en mensenrechtenorganisatie Both ENDS.

Europa en de wereld

Twee levensgrote crises waar Europa nu mee te maken heeft — klimaatverandering en de invasie van Oekraïne — staan symbool voor wat mij motiveert én waar mijn kennis ligt. Als klimaatlobbyist heb ik Brussel en Den Haag door en door leren kennen. Ik weet wat er nodig is om beleidsvoorstellen vanuit de maatschappij naar de plenaire zaal te brengen. Ik wil de brug slaan tussen activisten in binnen- en buitenland, die zich dagelijks inzetten voor een leefbare planeet, en de Brusselse werkelijkheid. Dit betekent ook een stem geven aan gemeenschappen elders in de wereld die de gevolgen ondervinden van de manier waarop wij in Europa consumeren, investeren en handeldrijven. 

Eerder in mijn loopbaan heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar ontwikkelingen in Rusland, Oekraïne en de bredere regio. Zo heb ik Russisch geleerd en zowel in Rusland als Oekraïne een tijd gewoond. Met deze kennis wil ik ervoor zorgen dat Oekraïne bovenaan de Europese agenda blijft staan en dat niemand vergeet dat Oekraïne nog elke dag strijdt voor zijn, en onze, vrijheid.

De kandidatencommissie over Marius Troost

Marius brengt een schat aan ervaring mee in de internationale samenwerking. Met veel kennis over geopolitieke verhoudingen, internationale handel en ervaring in zowel Oekraïne als Rusland heeft hij een duidelijke visie op de geopolitieke rol van Europa. 

Werkzaam bij milieuorganisatie Both ENDS heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het laten stoppen van Nederlandse overheidssteun voor fossiele projecten in het buitenland. Ook werkt hij samen met gemeenschappen in het mondiale Zuiden op zoek naar handels- en klimaatgerechtigheid.

Een slimme denker, die in zijn maatschappelijke inzet heeft laten zien zijn ideeën om te kunnen zetten in voorstellen en resultaat. Graag dragen we Marius daarom voor op plek 14 van de GroenLinks-PvdA lijst.