Kandidaat Europees Parlement: Marit Maij
3

Marit Maij

Woonplaats
Den Haag
Functie(s)
Directeur ActionAid Nederland, Voorzitter bestuur Taal aan Zee, Lid Raad van Toezicht Samenwerkingsverband VO Leiden
Volg mij op

Vrijheid is vooruitgang. Ik wil een vrije en gelijkwaardige wereld doorgeven aan volgende generaties.

Anno 2024 staan we voor een kantelpunt. De vrijheid in Europa staat met de oorlog in Oekraïne onder druk, migratie vraagt om duidelijke keuzes, en de economie moet echt verduurzamen. Want klimaatverandering zorgt voor een zorgwekkende opwarming van de aarde.

“Vrijheid is vooruitgang” is het motto van Nobelprijswinnaar Amartya Sen, waarbij vrijheid gaat over politieke en economische vrijheid en ook over sociale voorzieningen en transparantie. De kern van vrijheid is dat deze geldt voor iedereen. Het betekent voor mij ook in gesprek gaan met mensen die totaal anders denken dan ik. Ik wil dat soort gesprekken stimuleren.

Ik heb een persoonlijke ambitie om te werken aan een samenleving die uitgaat van onderling begrip en onderlinge solidariteit. Maar ik voel vooral de urgentie om te werken aan perspectief voor volgende generaties.

De kandidatencommissie over Marit Maij

Marit Maij kent het politieke vakwerk. Ze is een verbinder, die met haar ruime politieke, bestuurlijke en maatschappelijke ervaring een grote bijdrage kan leveren aan ons team in Europa. Marit heeft een diepe ervaring in binnen- en buitenland, op internationale samenwerking, mensenrechten en democratisering.

De commissie was zeer onder de indruk van Marit haar werklust, netwerk en leiderschap. Marit kan mensen, plannen en schijnbare tegenstellingen harmonieus samenbrengen, zowel Europees, als nationaal en lokaal. Zo brengt Marit voorstellen verder die kunnen rekenen op een breed draagvlak. Ze handelt en werkt vanuit een teamgeest. De commissie verwacht dat Marit daarom van grote waarde gaat zijn binnen de fractie in Europa, en draagt haar voor op plek 3 van de advieslijst.