Kandidaat Europees Parlement: Lara Sibbing
16

Lara Sibbing

Woonplaats
Hilversum
Functie(s)
Beleidsexpert voedsel, landbouw en circulaire economie, storyteller
Volg mij op

Het kan wél! Een sterke economie en een leefbare planeet voor iedereen. Let maar op.

Europa kan zoveel groener en menselijker. Nu en in de toekomst, voor iedereen. Met een sterke economie op een leefbare planeet. Daarom is het tijd voor dappere keuzes, stevige actie, en een nieuw verhaal. Die keuzes ga ik maken, die actie ga ik voeren, aan dat verhaal ga ik werken.

Duurzaam en bloeiend Europa

Het Europa van nu, met de focus op kwantitatieve groei, bevindt zich op een doodlopende weg. Samen kunnen we een Europa bouwen waar we voor kwaliteit gaan en waar we zorgen voor onze omgeving en elkaar. Zo gaan we van een Europa van groei, naar een Europa van bloei. Een mooier Europa, waar onze welvaart groot is én we leven binnen de draagkracht van onze planeet. Waar goed voedsel betaalbaar is, de natuur gezond is, en de landbouw duurzaam en dierwaardig is. Waar boeren een eerlijk inkomen verdienen en waar we binnen en buiten Europa eerlijk afrekenen. Waar de werkomstandigheden goed zijn en waar de economie bloeit. Waar iedereen vrij is én de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Verbeeldingskracht

Voor dit Europa ga ik me inzetten, door politiek en praktijk samen te brengen en door wetenschap te combineren met storytelling. Want goed beleid gaat over feiten, over verhalen van mensen, én over verbeeldingskracht. Mijn achtergrond komt hierbij van pas. Ik leerde de landbouw en economie kennen in Wageningen, waar ik veeteelt, biologische landbouw en bestuurskunde studeerde. Dieren, planten, en mensen. Ik promoveerde op voedselsysteembeleid van boer tot bord en adviseerde menig raadslid, wethouder, en gedeputeerde. Ook werkte ik als docent, consultant, en ambtenaar, als tuinder, marktvrouw en theatermaker. Ik werkte samen met gangbare melkveehouders, overtuigde veganisten, gefrustreerde maaltijdbezorgers, toegewijde ambtenaren, en fanatieke salsadansers. Het meest hou ik van duidelijke taal en concrete oplossingen. En van friet en door de bergen fietsen.

Europa kan zoveel groener en menselijker. We kunnen het. Doe je mee?

De kandidatencommissie over Lara Sibbing

Lara Sibbing is wetenschapper en een autoriteit op het gebied van de landbouw- en voedseltransitie. Ze maakt haar kennis toegankelijk met een eigen, creatieve stijl waardoor ze in staat is te verbinden en beleid in beweging te zetten. Zo maakte ze van haar proefschrift een theatervoorstelling. 

Juist de komende jaren staan landbouw en voedsel centraal in de Europese politiek. Lara’s expertise is daarmee in het Europees Parlement op de juiste plek. Met haar kunde en voortdurende inzet om belangrijke thema’s toegankelijk te maken kan Lara daar een relevante bijdrage gaan leveren. Tegen die achtergrond dragen we Lara met enthousiasme voor als nummer 16 van de lijst van GroenLinks-PvdA.