Kandidaat Europees Parlement: Elmar Smid
9

Elmar Smid

Woonplaats
Den Haag
Functie(s)
Beleidsadviseur Europese Zaken bij vakbond FNV
Volg mij op

Voor werknemers, niet de multinationals!

Voor werknemers, van vrachtwagenchauffeurs tot zorgprofessionals, van maaltijdbezorgers tot technici, en van bouwvakkers tot treinconducteurs: voor hun rechten wil ik me inzetten in Europa. De belangen van grote bedrijven worden al oververtegenwoordigd in Brussel. Dat verdient tegenmacht, want er is nog een hoop te doen.

Achtergrond

De afgelopen jaren heb ik, in het team van Agnes Jongerius, voor sterkere sociale rechten geknokt. Zo was ik in Brussel betrokken bij de onderhandelingen over de EU-wetgeving voor eerlijke minimumlonen. Ook nu nog zet ik me hier iedere dag voor in, maar dan vanuit het Europa-team van vakbond FNV. Bij de vakbond werk ik aan de invoering van deze Europese wet in Nederland. Het is niet normaal dat mensen niet rond kunnen komen van hun loon, dat moet omhoog.

Mijn visie voor Europa

Onze economie is verslaafd aan flexwerk. Aan schijnzelfstandigheid, nulurencontracten en het uitbuiten van arbeidsmigranten. Alleen al in Den Haag – de stad waar ik woon – zijn er meer dan 1200 verschillende uitzendbureaus. Het verdienmodel waar zij op draaien klopt van geen kant. Daar moeten we een punt achter zetten. Daarom heb ik als speerpunt dat er strengere Europese regels moeten komen voor uitzendbedrijven. Zodat werknemers gelijke rechten en zekerheid krijgen over hun werkuren, onderdak en het inkomen dat ze verdienen.

De strijd voor goed en duurzaam werk is nog niet gestreden in Europa. We hebben te veel onzekere banen en juist een tekort aan fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Dat moet veranderen. Het is tijd om de koek eerlijk te verdelen. Daarom wil ik het Europees Parlement in. Ik sta klaar om de barricades op te gaan, samen met bondgenoten in Nederland, Brussel en de rest van Europa.

De kandidatencommissie over Elmar Smid

Elmar Smid zet zich al jaren in voor het verbeteren van de positie van werkenden, zowel in Europa als in de Nederlandse vakbeweging. Hij heeft hier al bewezen ons verhaal om te kunnen zetten in concrete verbeteringen voor mensen die het hard nodig hebben. In Elmar zien we een groot talent die de vaardigheden heeft om veel te kunnen bereiken in zowel het Europese Parlement als daarbuiten. De kandidatencommissie plaatst deze kandidaat voor de toekomst daarom op plek 9.