Portret van Eline Bosman
70

Eline Bosman

Woonplaats
Rijswijk
Portefeuille
Plaatsvervangend afdelingshoofd Directie Integratie Europa, Ministerie van Buitenlandse Zaken
Volg mij op

Samen kunnen we de grote uitdagingen waar we voor staan aanpakken. Het is nog niet te laat, maar het moet wel nu!

Eline Bosman (1982) groeide op in Den Helder en studeerde geschiedenis in Groningen. Zij specialiseerde zich in buitenland- en veiligheidsbeleid en werkte o.a. als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer en als politiek assistent van minister Koenders. Momenteel is zij werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eline komt uit een rood Helders nest. Haar beide opa’s waren marinemannen, haar ouders onderwijzers. Die generaties hebben haar karakter en loopbaan sterk beïnvloed: “Ik kreeg van jongs af aan mee dat ons land niet bij de kade ophoudt, maar dat de wereld daar pas begint. Maar ik heb ook geleerd dat, ook al heeft niet ieder kind gelijke kansen of een stabiel nest, echte aandacht en een extra stapje zetten voor een ander, een groot verschil kan maken.”

Belangrijke drijfveren van Eline zijn het aanpakken van ongelijkheid, (internationale) solidariteit en de zorg voor onze planeet. De grootste uitdaging waar we voor staan is zonder twijfel de klimaatcrisis. “Klimaatrechtvaardigheid bereiken we alleen door vervuilers aan te pakken én te zorgen dat iedereen mee kan in de transitie. Natuurlijk in Nederland, maar we beseffen nog te weinig dat vooral mensen in armere landen, die het minst hebben bijgedragen, nu al het hardst geraakt worden door de effecten van klimaatverandering. Dat is onverteerbaar.”

Toelichting kandidatencommissie

Eline brengt Europa naar Den Haag. Op dossiers als defensie, mensenrechten, asiel en migratie ziet de kandidatencommissie in Eline een echte dossiervreter, die op idealistische en realistische manier resultaten kan boeken. Deze gemotiveerde en scherpe kandidaat draagt de kandidatencommissie dan ook graag voor op plek 44 van de kandidatenlijst GroenLinks-PvdA.