Voor verandering moet je zelf aan de knoppen zitten
“Ik ben eigenlijk best wel een nerd. Op de middelbare school al, waar scheikunde mijn favoriete vak was. Het kwam dan ook voor niemand als verrassing dat ik vervolgens scheikunde en milieukunde ging studeren en daarna beleidsonderzoeker werd bij het RIVM en het IPCC, de VN-organisatie die klimaatverandering in kaart brengt. Het IPCC won in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede, maar echte verandering bleef uit. Daarom besloot ik in 2009 zelf de politiek in te gaan.
“Als bèta voelde ik me direct als een vis in het water in het Europees Parlement, waar je echt kunt nerden en je veel invloed hebt op wetgeving. Een van mijn belangrijkste successen behaalde ik op het gebied van het terugdringen van F-gassen (‘superbroeikasgassen’ die je bijvoorbeeld in koelkasten en airconditioners vindt), waar ik in 2014 namens het Europees Parlement hoofdonderhandelaar op ben geweest. Deze Europese wetgeving werd de blauwdruk voor internationale actie: het Kigali Amendement. De uitvoering hiervan zorgde voor een beperking van 0,4 graden temperatuurstijging.
“Als coördinator namens de Groenen in de milieucommissie speelde ik een belangrijke rol in het vormgeven van de Green Deal, waarmee de CO₂-uitstoot van de EU in 2030 met 55% is afgenomen en Europa in 2050 klimaatneutraal zal zijn. Daarnaast ben ik ook actief in de vakcommissie voor economische en monetaire zaken, waar ik me hard maak om ervoor te zorgen dat klimaatbeleid ook sociaal is.
“Na de Europese verkiezingen van 2024 werd ik verkozen als co-voorzitter van de Groenen. Sindsdien leid ik samen met de Duitse Terry Reintke deze politieke familie bestaande uit 53 Europarlementariërs uit 17 verschillende landen.”
Bellen met Bas
Regelmatig bellen we even met Bas Eickhout om het laatste nieuws uit de Europese politiek door te nemen.
Hoe gaat er in de Brusselse vergaderzalen aan toe? Waarom zeggen Europese regeringsleiders in hun eigen land soms iets anders dan ze in Brussel doen? En hoe lopen de laatste onderhandelingen over belangrijke Europese wetten? Blijf op de hoogte en luister naar Bellen met Bas.
Heb je een persverzoek?
-
Persfoto's
Van Bas zijn persfoto’s beschikbaar die rechtenvrij te gebruiken zijn. Ze zijn geschikt voor drukwerk en het internet.