7 apr
Suzanne Kröger Habtamu de Hoop tijdens de Klimaatmars

Rondetafelgesprek: natuur & klimaat

Datum 7 april 2025 19:30 uur
Locatie LE:EN, Heuveloord 140, Utrecht
Voor wie Iedereen die mee wil denken over klimaatrechtvaardigheid

Tijdens het rondetafelgesprek over natuur en klimaat gaat Suzanne Kröger in gesprek met een diverse groep experts over hoe een ideale, duurzame wereld eruit zou moeten zien. 

Stel je voor dat we alle obstakels kunnen overwinnen: hoe ziet de ideale, duurzame wereld er dan uit? En welke concrete acties zijn er nodig om de transitie naar een duurzamer en rechtvaardiger wereld te realiseren? Wie moet het voortouw nemen, en hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan in deze toekomst?

De aanwezige gasten en het publiek zijn uitgenodigd om hun ideeën en visies te delen. Te gast zijn onder anderen Heleen de Coninck, Faiza Oulahsen, Floris Alkemade en Shivant Jhagroe. Meer informatie over de sprekers vind je hieronder. Het gesprek begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur.

Samen denken we na over nieuwe mogelijkheden en benaderingen die bijdragen aan een rechtvaardige en inclusieve aanpak van de klimaatcrisis. We kijken naar innovaties, beleid en nieuwe manieren van samenwerking die de weg vrijmaken voor een duurzame en rechtvaardige toekomst.

Meld je aan:

Naam
Denk aan: een rolstoelplek, versterkt geluid, etc.
Door je aan te melden voor dit event ga je akkoord met de opslag en behandeling van je gegevens door deze site. – Privacybeleid
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gasten aan tafel zijn onder anderen:

  • Suzanne Kröger is lid van de Tweede Kamerfractie GroenLinks-PvdA en zet zich met hart en ziel in voor klimaatrechtvaardigheid. Voor ze de politiek inging was ze campagneleider, projectleider en programmadirecteur bij Greenpeace Nederland en heeft daar van 2006 tot 2016 actie gevoerd tegen ontbossing, voor verduurzaming en het tegengaan van klimaatverandering. Ze studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij ze zich specialiseerde in milieufilosofie en sociale bewegingen en ook in de studentenpolitiek actief was. Daarna heeft Kröger gewoond in Costa Rica, Armenië, India en jarenlang in Indonesië, waar ze werkte aan milieu- en sociale projecten.
  • Heleen De Coninck is een vooraanstaande onderzoeker en professor op het gebied van sociaal-technologische innovatie en klimaatverandering. Ze is verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de Radboud Universiteit. Haar werk richt zich op de rol van technologie en innovaties in de aanpak van klimaatverandering, met een specifieke focus op de energie-intensieve industrieën en het ontwikkelen van klimaatneutrale technologieën. Ze heeft uitgebreide ervaring in het verbinden van wetenschappelijke inzichten met beleidsvorming en is actief betrokken bij klimaatonderhandelingen. De Coninck is dan ook een invloedrijke stem in de internationale discussie over duurzame energietransitie en klimaatbeleid.
  • Faiza Oulahsen is expert op het gebied van duurzaamheid, klimaat, energietransitie, industrie en handel. Verleden jaar vertrok ze na 13 jaar als hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland, om aan de slag te gaan bij KPMG als Associate Director op klimaat en duurzaamheid. Bij Greenpeace Nederland startte ze als campagneleider Klimaat en Energie en werd een bekend Greenpeace-gezicht toen ze eind 2013 twee maanden vastzat in een Russische cel na een actie tegen olieboringen van Gazprom. In de BBC documentaireserie ‘On Thin Ice: Greenpeace v Putin’, wordt hierop teruggeblikt en komt Oulahsen aan het woord. Ze stapte over naar het bedrijfsleven omdat ze steeds sterker de behoefte voelde om een andere rol te vervullen. Aldus Oulahsen: Ik trapte bij wijze van spreken de deur in bij bedrijven om ze in beweging te krijgen. Maar dan ging die open, en stapte ik vervolgens niet naar binnen. In plaats daarvan trok ik naar het volgende bedrijf. Beleidsmakers, ambtenaren, consultants, zij kwamen wel verder dan de voordeur. Zij hielpen in de praktijk met de verduurzaming van het bedrijf. Dat laatste proces miste ik.’
  • Floris Alkemade is architect en lid van de sociaal creatieve raad. Hij studeerde Bouwkunde aan de TU Delft. Na 18 jaar bij architectenbureau OMA van Rem Koolhaas, waar hij ook partner werd, startte hij in 2008 zijn eigen bureau FAA (Floris Alkemade Architects). In 2015 werd hij benoemd tot Rijksbouwmeester van Nederland en die rol vervulde hij tot 2021. In die periode schreef hij het essay onder de titel ‘De toekomst van Nederland’ over de onvermijdelijkheid van verandering die nodig is om complexe vraagstukken over klimaatverandering, woningnood en voedselproductie van antwoorden te voorzien. Een complex proces, waar improvisatie durf en verbeeldingskracht voor nodig is. Voor wie vast kennis wil maken met deze visionaire denker; kijk naar de aflevering van Zomergasten met Floris Alkemade.
  • Shivant Jhagroe is Assistent professor aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. In zijn onderzoek richt hij zich op kritische analyses van de maatschappelijke positie van gemarginaliseerde groepen en de beleidsprocessen die daarmee samenhangen. Jhagroe heeft meerdere artikelen gepubliceerd en is onder andere auteur van het boek “Voorbij duurzaamheid”, waarin hij kritisch reflecteert op het huidige duurzaamheidsdenken en de noodzaak van een radicale systeemverandering benadrukt. Hij stelt dat het huidige ‘groene kapitalisme’ vaak de diepere verbanden tussen duurzaamheid, kolonialisme, kapitalisme en sociale uitsluiting negeert. Ook pleit hij voor een ecologische samenleving die voorbij de menselijke maat denkt, waarin burgers nieuwe relaties met de aarde kunnen aangaan en overheden hen daarin ondersteunen.
Datum 7 april 2025 19:30 uur
Locatie LE:EN, Heuveloord 140, Utrecht
Voor wie Iedereen die mee wil denken over klimaatrechtvaardigheid
Hoog contrast